Bilgi: 1-Beşeri bilimler alanında kazanılan yeterliliklere dayalı olarak güncel bilgileri içeren ders materyallerine, uygulamalı araç ve gereçlere, saha çalışmalarında uygulanan araştırma yöntem ve tekniklerine ve diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. 2-Beşeri bilimler alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır 3-Beşeri bilimler alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 4-Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
Beceri: 1-Beşeri bilimler alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır. 2-Beşeri bilimler alanındaki ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini aktarır, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kuramsal ve uygulamalı olarak ortaya koyar. 3-Beşeri bilimler alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşır. 4-Beşeri bilimler alanı ile ilgili bilgilerin uygulanması sürecinde etik değerleri gözetir. 5-Beşeri bilimler alanında sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar. 6-Beşeri bilimler alanında disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar. Tutum: Kalite yönetim ve süreçlerine uygun davranır ve katılır.
1-Osmanlı dönemi araştırmaları için en önemli husus olan Osmanlı belgelerine ve yazı diline hakim olur. 2-Daha sonra yapılacak çalışmalar için arşiv ve kütüphane, aynı zamanda kitabiyat bilgisine sahip olur. 3-Osmanlı Devletinin devlet mekanizmasında önemli noktalarında olan kurumlar hakkında bilgilenir.