İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bağlı "Özel Gereksinimli Öğrenci Koordinatörlüğü" İstanbul Üniversitesinde eğitim gören engelli öğrencilere akademik ve sosyal uyumlandırma konusunda destek sağlar. Beyazıt ve Avcılar yerleşkelerinde iki adet koordinatörlük ofisinde tam zamanlı hizmet verir. Özel gereksinimli öğrenci koordinatörleri, üniversitemizin fakülte ve yüksekokullarında görevli "Özel Gereksinimli Öğrenci Akademik Danışmanları"nın desteği ile bu hizmetleri yürütür.
Üniversitemiz Öğrenci birimi (Özel Gereksinimli Öğrenci Koordinatörlüğü) tüm öğrenim hayatınız boyunca karşılaşabileceğiniz sorunlarda sizlere destek vermek, akademik ve sosyal yaşamınızı kolaylaştırmak amacıyla kurulmuştur.
İstanbul Üniversitesi Senatosu 18.12.2014 tarihinde kabul ettiği “Özel Gereksinimli Öğrenciler için Eğitimde Fırsat Eşitliği Yönergesi” ile üniversitemizde kayıtlı bulunan özel gereksinimli öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel ortamlara eşit fırsatlarla katılımlarını sağlamayı garanti altına almıştır.
Birimimize aşağıdaki engel gruplarındaki tüm öğrencilerimiz web sitesindeki “Kişisel Bilgi Formunu” doldurarak veya Beyazıt ve Avcılar yerleşke koordinatörlük ofislerine kendi istekleri doğrultusunda giderek başvurabilirler. Formdaki bilgiler öğrenci birimi tarafından tamamen gizli tutulur, ilgili olmayan hiç kimse ile paylaşılamaz.
Öğrencilerimiz birimden alabilecekleri akademik ve sosyal yaşam destek hizmetlerinin ayrıntıları için bkz: http://engelsiz.istanbul.edu.tr/?p=6589
Bilgiye erişim hizmetleri, İstanbul Üniversitesi Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığına bağlı Engelsiz Bilgi Merkeziyle birlikte yürütülür.
Görme engelli öğrenci, akademik ve idari personelin yararlanabileceği İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi, İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi içinde yer almaktadır. Merkezde, görme engellilerin kullanımına uygun ekran okuma programı olan 20 adet bilgisayar, ekran büyütme programı olan 10 adet bilgisayar, az gören kişiler için video büyütücüler, iki adet kabartma ekran, üç adet Braille yazıcı, 5 adet optik karakter tanımlama programı, iki adet kabartma grafik ve resim basma makinesi bulunmaktadır. Ayrıca sesli kitap okuma için tam donanımlı iki kabin yer almaktadır.
Kitap listesi içi ve diğer ayrıntılar için bkz: http://kutuphane.istanbul.edu.tr/?page_id=6131