ECZACILIK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Program Yeterlilikleri


1 İlaç ve sağlık yönetimi ile ilgili kalite standartlarının sürdürülmesinde, eczacılık mesleği ve uygulama alanlarının geliştirilmesi süreçlerinde görev alır; araştırma ve geliştirme faaliyetlerini bilimsel ve etik ilkelere uygun biçimde yürütür; verileri analiz eder, değerlendirir, yorumlar ve uygular.
2 İlaç etkin madde/yardımcı madde tasarımı, geliştirmesi, elde edilmesi ve sentezi, yapı tayini ve analizinde görev alır.
3 İlaç analizlerinde kalitatif ve kantitatif yöntemleri kullanır.
4 Doğal ve sentetik kaynaklı farmasötik ve kozmetik/kozmesötik ürünleri tasarlar ve geliştirir.
5 Doğal ve sentetik kaynaklı farmasötik ve kozmetik/kozmesötik ürünlerin hazırlanması, üretimi, tedarik zincirinin yönetimi, saklanması, pazarlaması ve kalite kontrolü süreçlerinde aktif rol alır.
6 Majistral preparatları ve geleneksel bitkisel tıbbi ürünleri hazırlar.
7 İlaç, bitkisel tıbbi ürün, gıda takviyesi ve kozmetik/kozmesötik ürünlerin akılcı ve güvenli kullanımı konusunda danışmanlık hizmeti verir.
8 Farmasötik bakım/klinik eczacılık gibi hasta odaklı iyi eczacılık uygulamalarını esas alarak, ilaç ve sağlık danışmanlığı yapar; güncel ve bilimsel kanıta dayalı bilgiyi sistematik ve anlaşılır şekilde hastaya, hasta yakınına ve gerektiğinde diğer sağlık profesyonellerine sunar.
9 Reçeli ve reçetesiz ilaçların sunumunu yönetir; ilaçların akılcı kullanımını sağlar; hastanın yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunur.
10 İlaç etkileşimlerini saptar ve değerlendirir.
11 Kronik hastalıkların tedavisinde diğer sağlık profesyonelleri ile işbirliği içerisinde ilaç tedavi sürecini takip eder ve hastanın tedaviye uyumuna katkıda bulunur.
12 Tıbbi cihazların tedarik ve sunum süreçlerinde görev alır; kronik hastalıklarda kullanılan tıbbi cihazların akılcı ve güvenli kullanımı konusunda danışmanlık hizmeti verir.
13 Birinci basamak sağlık hizmeti sunan bir sağlık profesyoneli olarak, sağlıklı yaşam danışmanlığı yapar; sağlıklı yaşamı teşvik eder ve halk sağlığını korumak için mesleki sorumluklarını yerine getirir.
14 Farmakovijilans uygulamalarında aktif görev alır; advers etki raporlama sistemini kullanır; güvenli ilaç kullanımını sağlamak üzere risk yönetimine ve denetimine katkıda bulunur; ilaç güvenliliği ile ilgili farkındalığı artırmak üzere hastayı, hasta yakını ve diğer sağlık profesyonellerini bilgilendirir.
15 İlaç dışı ksenobiyotiklerin risklerini değerlendirir.
16 Veteriner ilaçlar ile ilgili danışmanlık hizmeti verir.
17 Güncel Farmakopeler ve Ulusal/Uluslararası kılavuzlar ışığında ruhsat ve patentlendirme faaliyetlerinde görev alır.
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024