ECZACILIK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Bilgi

Bilgi:1) Türkiye’de ve dünyada eczacılık mesleğinin tarihsel gelişimini, önemini ve gerekliliklerini bilir. Sağlıkla ilgili ulusal ve uluslar arası kuruluşları tanır. 2) Doğal ve kimyasal ilaç hammaddelerinin elde edilişi, üretim teknolojileri ve üretimi ile ilgili her türlü bilgiye sahiptir. 3)İlaçların tanınması, kalitesinin sağlanması, kontrolü ve standardizasyonunu bilir. 4)İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma, patent konuları arasındaki ilişkileri bilir ve değerlendirir.

Beceri

Beceri: 1)Eczacılık alanındaki güncel gelişmeleri takip eder ve aktarır. 2)Kurallarına uygun olarak eczane ve diğer eczacılık uygulamalarını organize eder.3)İlaçtaki etken maddenin terapötik etkilerini tanır ve ilaçla ilgili farmakokinetik ve stabilite sorunlarını çözer Tutum, Davranış ve Mesleki Yetkinlikler: 1)Sağlıkla ilgili konularda etkin iletişim kurabilir. İlaçla ilgili her konuda hasta-sağlıklı birey, sağlık çalışanları veya topluma bilgi aktarır.2)Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik donanıma sahiptir. 3)Farmasötik ürünlerin geliştirilmesi ve üretiminde görev alır. Bu ürünlerin kalite güvencesi konularını ve süreçlerini bilir ve uygular.4)Biyoteknolojik ve radyofarmasötik ürünlerin geliştirilmesi ve üretiminde görev alır. Bu ürünlerin kalite güvencesi konularını ve süreçlerini bilir ve uygular.5)Farmasötik, biyoteknolojik ve radyofarmasötik ürünlerin fiziksel, kimyasal, biyolojik, toksikolojik analizleri ve farmasötik kontrollerini yapar.6)Eczacılık alanında etik ve yasal ilkelere uygun davranır.7)Farmasötik ürünlerin tasarımından, üretimine ve sunumuna kadar her aşamasında görev alır.8)Hastanede eczacılık hizmetleri kapsamında yer alan tüm konuları planlar ve uygular.9)Doğal kaynaklı ürünlerin güvenliği ve kalitesi konularında ilgili kişileri veya kurumları bilgilendirir.10)Tıbbi, ekonomik ve zehirli bitkileri tanır ve danışmanlık yapar.11)İlacın hastaya verilmesi/kullanımı ile ilgili bilgiye sahiptir, bu konuda gözetim ve denetim görevini yapar.12)Akılcı ve güvenli ilaç kullanımı konusunda danışmanlık yapar, farmakovijilans uygulamalarını destekler.

Yetkinlik

1. Sağlık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2. Sağlık alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3. Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir ve süreci izleyip değerlendirir. 4. Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 5. Öğrenme gereksinimlerini ve öğrenme kaynaklarını belirler, kaynakları etkin kullanarak öğrenmesini yönlendirir. 6. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. 7. Sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır, ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini alır. 8. Sağlık alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek, ekip çalışması içinde ve sürecin etkin bir elemanı olarak, uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır. 9. Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre için diğer meslek grupları ile işbirliği içinde proje ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular. 10. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. 11. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 12. Sağlık alanında toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları/gelişmeleri izler ve değerlendirir. 13. Sözel ve yazılı olarak kendini etkin ifade eder. 14. Sağlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili birimler ile işbirliği yapar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024