SOSYAL HİZMETLER, ÖNLİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM)

Genel Bilgi

Açıldığı Yıl 2014-2015 Düzey Ön Lisans
ISCED Kodu 762 Öğretim Türü Açık Öğretim
Eğitim Dili Türkçe Kontenjan Ort 500
Yabancı Dil İngilizce
Mesleki Eğitim Mesleki hazırlık eğitimi yoktur
Kabul Koşulları YKS sınavından yeterli puan almak, YÖS sınavından yeterli puan almak, sınavsız ikinci üniversite. Yatay geçiş: Diğer yükseköğretim kurumlarından üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarına veya üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılacak yatay geçişler, yükseköğretim kurulunca çıkarılan 24.04.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yandal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Dikey geçiş: Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri, 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine devamları hakkında yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yurtdışından veya yabancı uyruklu öğrenci kabulü: yabancı uyruklu öğrenci kabulü Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 21.01.2010 tarihli toplantısında alınan Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına İlişkin Kararı'na dayanılarak hazırlanan İstanbul Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü Yönergesi'ne göre yapılmaktadır. İkinci üniversite kapsamında farklı üniversitelerde okuyan öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.
Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından İstanbul Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Üniversitemiz Senatosunun belirlediği esas ve şartlar uygulanır.

Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri için Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Özel Koşullar Bu programda dersler internet ortamı üzerinden açıköğretim yöntemi ile yapılacaktır. Her öğrencinin internet erişimini sağlayabilecek olanaklara ve yeterli seviyede bilgisayar kullanım bilgisine sahip olması gerekmektedir. Programın final ve bitirme sınavları İstanbul Üniversitesi AUZEF tarafından belirlenen yerlerde yapılacaktır.
İş Birliği Programda yer alan dersler ile İstanbul Üniversitesi bünyesinde uzaktan gerçekleştirilen diğer programlara ait dersler karşılaştırılacak, içerik ve kredi yönüyle benzerlik olması durumunda, bazı dersler ortak olarak açılabilecektir. Bunun dışında derslerin bazılarının içerik hazırlıkları için benzer derslerin ders malzeme ve materyallerinden yararlanılabilecektir. Programla ilgili mesleki dersler üniversitemizin Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi öğretim üyelerince yürütülecektir. Ayrıca, halihazırda Sağlık Bilimleri Fakültesi altında yer alan 4 yıllık Sosyal Hizmetler lisans programı ve İktisat Fakültesi altında yer alan 4 yıllık Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri lisans programı ile de işbirliği içinde olunacaktır. Mesleki dersler dışında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili ve Edebiyatı ortak dersleri için İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Yabancı Dil Eğitimi için İ.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim üyelerinden yararlanılacaktır. Bu nedenle önerilen program anılan programlarla işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Programla ilgili mesleki dersler üniversitemizin Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi öğretim üyelerince yürütülecektir. Ayrıca, halihazırda Sağlık Bilimleri Fakültesi altında yer alan 4 yıllık Sosyal hizmetler lisans programı ve İktisat Fakültesi altında yer alan 4 yıllık Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri lisans programı ile de işbirliği içinde olunacaktır. Mesleki dersler dışında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili ve Edebiyatı ortak dersleri için İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Yabancı Dil Eğitimi için İ.Ü. Yabancı Diller Okulu öğretim üyelerinden yararlanılacaktır. Bu nedenle önerilen programın anılan programlarla işbirliği içerisinde olunacaktır.
İş Birliği Olan yok
Program Başkanı Prof. Dr. SÜLEYMAN ÖZDEMİR

Vizyon

Eğitim faaliyetlerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla dersin amaç ve hedeflerinin, içeriğinin, ders materyallerinin seçiminin ve ölçme planlamasının değerlendirilmesi için; belli değerleme ölçeklerine dayanan öğrenci anketleri, öğrencilerle yapılan görüşmeler ve yönetimin değerlendirmelerine başvurulması planlanmaktadır. Söz konusu ölçüm ve değerlendirmelerin, her yarıyıl sonunda yapılması öngörülmektedir. • Sosyal hizmetler Ön Lisans Programı’na kayıt yaptıran öğrenciler izlenerek, programın, kişisel gelişimlerine yaptığı katkılar analiz edilecektir. Bu kapsamda öğrenci memnuniyet anketleri yapılacaktır. Bunun yanında çalışan öğrencilerin çalıştığı kurumlarla da irtibata geçilecek, programın öğrencilerin yetkinleşmesindeki etkileri incelecektir. • Sosyal hizmetler Ön Lisans Programı’na kayıt yaptıran lisans mezunlarının program başarısı ölçülecek, düşünce üretme becerileri dönem ve ders bazında analiz edilecektir. • Mezunlarımızın eğitim sonrasında süreli anketlerle takip edilerek işgücü piyasasındaki iş bulma oranları takip edilmesi, bu sayede program ile elde edilen kazanımlar ile mezunların iş hayatındaki çalışma başarıları arasındaki ilişki incelenecektir. • Yurtdışında uzaktan eğitim ile verilen Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programlarının başarısı ile Fakültemizdeki (Merkezimizdeki) Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programı’nın başarısı mukayese edilecektir. • Yurtiçi ve yurtdışında benzer programlara kayıt yaptıran öğrenci sayıları yıllık olarak takip edilecek ve programla öngörülen işgücü kaybındaki azalış incelenecektir.

Misyon

Sosyal Hizmetler Ön Lisans Programı’nın temel amaçları alana ait kuramsal ve uygulamaya dönük kapsamlı içerik bilgisine sahip bireyler yetiştirmektir. Sosyal hizmetler; birey, grup ve toplumun sosyal çevreyle bağlantılı; sosyal çevre, aile, okul, işyeri, toplum, yasalar, politikalar gibi sorunlarını çözmekte yardımcı olmayı hedefleyen bilimsel ve mesleki bir disiplindir. Sosyal hizmetler alanını bütün yönleriyle, kurumsal yapılarıyla tarihsel gelişimiyle anlayan, mesleki uygulama alanlarını tanıyan, alana ait formasyonunu uygulama alanına dönüştürebilen, sahip olduğu alan bilgilerini farklı çalışma ortamlarında kullanabilen, ahlaki erdemler konusunda topluma rehberlik edebilecek donanıma sahip, uygulamaya dönük bilimsel araştırmalar yapabilen, edindiği bilgi ve becerileri, muhatabının düzeyine uygun tarzda etkili bir yazılı ve sözlü aktarım becerisine sahip “Sosyal Hizmet Uzman (Sosyal Çalışmacı) Yardımcıları” yetiştirmektir. Programın hedefi, Sosyal hizmetler için gerekli olacak olan profesyonel bilgi, değer ve becerileri bütünleştirip özümseyerek her ortamda, kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum örgütlerinde sosyal hizmetler uygulamalarını gerçekleştirebilecek düzenleyici, planlayıcı, eğitici ve araştırıcı niteliğine sahip yetkin sosyal hizmetler elemanı yetiştirmek; ülke ihtiyaçlarına öncelik verilerek dünyadaki gelişmeleri izlemek, sosyal hizmetler konularında bilimsel çalışmalar yapmak ve bu alandaki bilgi üretiminin sağlanmasında etkin role sahip olmak; sosyal hizmetler alanlarında uygulayıcı olarak çalışan başta sosyal hizmet uzmanları ve yardımcıları olmak üzere ilgili elemanların mesleki gelişimine katkıda bulunmaktır.

Kabul Koşulları

YKS sınavından yeterli puan almak, YÖS sınavından yeterli puan almak, sınavsız ikinci üniversite. Yatay geçiş: Diğer yükseköğretim kurumlarından üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarına veya üniversitenin aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılacak yatay geçişler, yükseköğretim kurulunca çıkarılan 24.04.2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yandal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Dikey geçiş: Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri, 19.02.2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine devamları hakkında yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yurtdışından veya yabancı uyruklu öğrenci kabulü: yabancı uyruklu öğrenci kabulü Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 21.01.2010 tarihli toplantısında alınan Yurtdışından Öğrenci Kabulü Esaslarına İlişkin Kararı'na dayanılarak hazırlanan İstanbul Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü Yönergesi'ne göre yapılmaktadır. İkinci üniversite kapsamında farklı üniversitelerde okuyan öğrenciler yatay geçiş yapamazlar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024