CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ, DOKTORA PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Bilgi

1) Cerrahi hemşiresinin rol ve sorumluluklarını bilir. 2) Cerrahi hemşireliğine özgü sağlığı geliştirme davranışlarını tanımlar ve sağlığı geliştirme kuramlarını açıklar. 3)Cerrahi hemşireliğinde etik ve yasal ilkelerin önemini kavrar.

Beceri

1) Cerrahi ve cerrahi hemşireliğindeki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar; bu gelişmeleri meslektaşlarıyla, diğer sağlık profesyonelleri ile ve hemşirelik öğrencileri ile paylaşır; hasta bakımına yansıtır. 2) Cerrahi girişim öncesi, sırası ve sonrası dönemde cerrahi hastasının bakım sorumluluğunu alır. 3) Cerrahi girişimin/travmanın hasta üzerindeki etkilerini değerlendirir; bireysel bakımı planlar, uygular, sonuçlarını değerlendirir ve kayıt eder. 4) Cerrahi hemşireliği ile ilgili özgün bir konuyu araştırma, kavrama, planlama, uyarlama ve uygulama yeterliliği gösterir. 5) Cerrahi hemşireliği ile ilgili yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 6) Cerrahi hemşireliği ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmelerin meslektaşlarına ve hemşirelik öğrencilerine aktarılmasına rehberlik/liderlik eder.

Yetkinlik

1) Profesyonel hemşirelik bilincine sahip doktoralı bir hemşire olarak meslektaşlarına ve hemşirelik öğrencilerine hemşirelik felsefesi ve değerlerinin geliştirilmesinde rol modeli olur. 2) Cerrahi hemşireliği ilgili özgün bir konuda bağımsız olarak araştırma sürecini planlar, uygular, sonuçlandırır, bulgularını ulusal/uluslar arası toplantılarda paylaşır ve SCI/SCI-Expanded kapsamındaki bir dergide yayınlar. 3) Cerrahi hemşireliği alanında özgün ve disiplinlerarası sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirir, uygular ve sonucunu değerlendirir. 4) Yaratıcı, eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak cerrahi hemşireliği ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilir. 5) Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemek, bunları geliştirmek ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemleri yönetebilir. 6) Hemşireliğin bilimsel gelişimine katkı sağlayacak bilimsel etkinliklerin düzenlenmesine rehberlik / liderlik ederek sorumluluk alır. 7) Cerrahi hemşireliği alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinlerarası çalışmalarda ve meslek organizasyonlarının çalışmalarına katılarak uygular. 8) Cerrahi hemşireliği alanındaki uygulamalar için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve etkin şekilde kullanır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024