HEMŞİRELİK ESASLARI, DOKTORA PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Bilgi

1) Çağdaş hemşirelik felsefesini bilir ve çağdaş hemşirelik felsefesi doğrultusunda hemşirelik bakımını gerçekleştirir. 2) Hemşirelik model/kuram, ilke ve yöntemlerini analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar. 3) Sağlık bakımı hizmetinin sunumunda etik ilkelerin önemini bilir, hemşirelikte etik ilkeleri kavrar ve uygular. 4) Hemşirelik felsefesi, hemşirelik model/kuram, ilke ve yöntemler, düşünce ve/ veya araştırma ile özgün bilgiye erişir. 5) Hemşire meslektaşları ve diğer sağlık profesyonelleri ile hemşirelik bakımı ile ilgili gelişmelere katkıda bulunacak çalışmalara katılır. 6) Hemşirelik bakımında kullanmak üzere modern teknik ve araçları seçer, bilgi ve bilişimi etkin şekilde kullanır.

Beceri

1) Birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, sağlık sorunlarını çözümleme ve rehabilite etmede Hemşirelik Sürecini kullanarak analiz, sentez ve değerlendirmesini yapar. 2) Hemşirelik felsefesi ve değerlerinin geliştirilmesinde rol modeli olur. 3) Hemşirelik esasları alanında kazandığı güncel ve ileri düzeydeki bilgileri hemşirelik bakımı uygulamalarına aktaracak ileri beceriler geliştirir ve bakımda uygular. 4) Hemşirelik bakım uygulamalarını geliştirir, yenilik getirir ya da bilinen bir yöntemi araştırmalarla test eder ve hemşirelik bakımına uygular. 5) Birey, aile ve toplumun sağlık eğitimi gereksinimlerine yanıt verecek öğretim becerilerini kullanır. 6) Hemşirelik esasları alanında yaptığı araştırmanın sonuçlarını yazar, ulusal/ uluslar arası (SCI/ SCI Expanded) hakemli dergilerde yayınlar ve bilimsel toplantılarda sunar. 7) Profesyonel hemşirelik bilincine sahip doktoralı bir hemşire olarak hemşirelik bilim ve sanatının gelişimine katkı sağlayacak ve yenilikçi yaklaşımları, meslektaşlarına ve öğrencilere aktarmada lider rol üstlenir.

Yetkinlik

1) Kazandığı bilgi ve beceriler ile hemşirelik esasları alanında bağımsız olarak çalışır, özgün sonuçlara ulaşır ve alanında ilerlemeye katkıda bulunur. 2) Hemşireliğin bilimsel gelişimine katkı sağlayacak bilimsel etkinliklerin düzenlenmesine rehberlik / liderlik eder. 3) Hemşirelik esasları alanında güncel ulusal ve uluslararası mesleki literatürü, kanıta dayalı uygulamaları izler. 4) Ulusal ve uluslararası düzeyde birey/aile/ toplumun ve mesleğin sorunlarına duyarlıdır, çözümlerine ilişkin rehberlik / liderlik eder. 5) Sağlık politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasına katkı sağlar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024