PSİKOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Bilgi

BİLGİ: 1- Psikolojinin bilimsel bir disiplin olarak konumlanışını ve davranışsal ve zihinsel süreçlere yaklaşımını tarihsel bir perspektif içinde kavrar. 2- İnsanı biyolojik, psikolojik, sosyolojik ve kültürel bir bütün olarak değerlendirebilecek kavramsal ve teorik çatıya sahiptir. 3- Psikolojinin alt alanlarını, bu alanlarda çalışan psikologun görevlerini bilir ve her bir alt alanın çalışma konu ve yöntemlerine vakıftır. 4- Bir bireyin gelişimsel süreçlerini yaşam boyu anlayışıyla ve bu süreçlerin karşılıklı etkileşimlerini göz önüne alarak açıklar 5- İnsanı toplumsal aidiyetleri, diğer insanlarla etkileşimleri ve inşa ettiği ilişkiselliği içinde ele alır. 6- Endüstri ve örgütlerde psikolojik sağlığı etkileyebilecek etmenleri değerlendirir. 7- Psikolojik değerlendirmenin temel ilkelerini ve yöntemlerini bilir. 8- Bilişsel bir sistem olarak insan zihnin yapısı, işleyişi ve beyin, zihin ilişkisini kavramıştır. 9- Canlıların öğrenme becerilerini açıklayan temel kavram ve ilkeleri kavramıştır. 10- Bilimsel-düşünce işleyişinin ve psikoloji alanında niceliksel ve niteliksel bir araştırma yürütmenin gereklerini ve temel ilkelerini kavramıştır. 11- Gerek mesleki faaliyetler ve gerekse araştırmalar için psikolojinin etik ilke ve değerlerini kavramıştır.

Beceri

Beceri: A. Araştırma Yöntem ve İstatistiklerine İlişkin Beceriler 1- Psikolojinin alt alanları dâhilinde kurallarına uygun bir araştırma sorusu/hipotezi üretebilir, uygun araştırma yöntemlerini kullanılarak bir araştırma tasarlar ve yürütebilir. 2- Bir araştırmanın iç ve dış geçerliğinin artmasını sağlayacak etmenleri değerlendirerek uygun düzenlemeleri yapabilir. 3- Uygun istatistik teknikler kullanarak bir araştırmanın verilerini analiz edebilir, yorumlayabilir ve raporlayabilir. 4- Düzeyine uygun bilimsel bir araştırma raporu yazabilir ve sunabilir. B. Uygulama Alanlarına İlişkin Beceriler 1- Bilişsel ve nöro-psikolojik testlerden düzeyine uygun olanları kullanabilir. 2- Temel düzey görüşme becerilerine sahiptir 3- İş Analizi süreçlerini planlayıp yürütebilir 4- Sahada kişisel görüşlerin değerlendirildiği çalışmalarda nitel görüşme (görüşme ve odak grup) tekniklerini kullanabilir.

Yetkinlik

TUTUM, DAVRANIŞ VE MESLEKİ YETKİNLİKLER: 1- Kendi toplumunu ve insanını gözlemleyebilir ve tanır. 2- Bir lisans mezunu olarak mesleki sınırlılıklarını/yeterliliklerini kavramıştır. 3- Çalıştığı alanın mesleki etik anlayışına vakıf ve uygun davranır. 4- Bilimsel düşünce anlayışına sahiptir. 5- Sorgulayıcı, eleştirel ve çok boyutlu düşünebilir. 6- Çalıştığı alanda psikolojik sağlığı koruyacak davranış ve uygulamaların benimsenmesinde rol alır. 7- Çalıştığı ortamlardaki insanlarla ilgili problemlere çözüm yolu üretebilir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024