Ülkemizde modern coğrafyanın gelişim sürecindeki öncülüğünü sürdürerek, bir yandan Dünyamızın günümüzdeki çeşitli sorunlarına çözüm öneren, diğer yandan da ülkemiz topraklarının toplumsal-çevresel çeşitli sorunlarıyla mücadeleye katkıda bulunan çağdaş coğrafya anlayışı ve çalışmalarıyla Coğrafya biliminin diğer bilim dalları arasındaki önemini vurgulamak, etkinliğini arttırmak ve bunu sürekli kılmak.
Türkiye’de coğrafya bilimine ve eğitimine hizmet etmek, dünyadaki coğrafya araştırmalarına ve literatürüne katkıda bulunmak ve bu amaçla, evrensel bilim dalları arası ilişkiyi de gözden uzak tutmaksızın, öğrencileri mesleki kimlik bilincine sahip, sürekli kendini geliştirmeyi hedef alan, konusunda uzman, bilimsel açıdan donanımlı, bilgili, olayları sorgulayan ve eleştirel bir anlayışla yaklaşan bilim insanları niteliğinde yetiştirerek coğrafi anlayışı ve bilgiyi topluma yaymak.
1. Yüksek Lisans mezunu olmak 2. Ales sınavına girmiş ve yeterli puan almış olmak 3. ÜDS/KPDS veya YÖK tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş Yabancı Dil sınavlarından birine girmiş ve yeterli puanı almış olmak 4. Anabilim Dalı tarafından yapılan mülakata girmek, minimum kabul puanları ve ağırlıkları İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Senatonun belirlediği koşullar çerçevesinde saptanmaktadır.