ULUSLARARASI İLİŞKİLER (İNGİLİZCE), TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Genel Bilgi

Açıldığı Yıl 2016-2017 Düzey Yüksek Lisans
ISCED Kodu Öğretim Türü Örgün Öğretim
Eğitim Dili İngilizce Kontenjan Ort 20
Yabancı Dil yok
Mesleki Eğitim yok
Kabul Koşulları (1) Genel kontenjanlardan tezli yüksek lisans programlarına kabul edilebilmek için adaylarda aşağıdaki şartlar aranır: a) Adayların, lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. b) Adayların, başvurdukları puan türünde 55 puandan az olmamak üzere Senato tarafından her başvuru dönemi için belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir. Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz; bu adayların başvurduğu programlara göre, sanatta yetenek sınavından 60’tan az olmamak üzere Senatoca belirlenen puanı almış olmaları gerekir. c) Adayların YDS veya eşdeğeri sınavdan 40 karşılığından az olmamak üzere Senatoca belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir. (2) Tezli yüksek lisans programlarına giriş notunun belirlenmesinde; ALES puanının, anasanat dalları programlarında ise sanatta yetenek sınavı puanının %50’si, lisans not ortalamasının %10’u, mülâkat puanının %30’u ve yabancı dil puanının %10’u toplanır. (3) Tezli yüksek lisans programlarına kabul edilebilmek için giriş notunun en az 65 olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin Tanınması

Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından İstanbul Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Üniversitemiz Senatosunun belirlediği esas ve şartlar uygulanır.

Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri için Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.

Özel Koşullar Diploma programına kabul için gerekli bir özel koşul yoktur. Ancak, lisans mezuniyetini alan dışı bölümlerden almış öğrencilerin, öncelikle bilimsel hazırlık derslerini başarıyla tamamlaması gerekmektedir.
İş Birliği Üniversitemiz programları arasında öğretim üyesi, dersler ve ders materyali paylaşımı düzeyinde işbirliği gerçekleştirilmektedir. Erasmus+ programı ve diğer uluslararası değişim programları içinde hazırlanan diğer ikili anlaşmalar çerçevesinde, yurtdışındaki eşdeğer diploma programlarıyla işbirlikleri söz konusudur.
İş Birliği Olan Programımız, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı’nı yürüten akademik kadro ve gerekli hallerde Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olup Siyasal Bilgiler Fakültesince yürütülen diğer yüksek lisans programları kadroları ile işbirliği içindedir. Keza yine aynı çerçevede bulunan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programı, Hukuk Yüksek Lisans Programı, İşletme Yüksek Lisans Programı ve Sosyal Çalışma ve Sosyal Politika Yüksek Lisans Programı ile de işbirliği bulunmaktadır.
Program Başkanı Prof. Dr. ATEŞ USLU

Vizyon

Programımız, öğrencilerin siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında araştırma odaklı bir eğitim ortamına erişim sağlamalarını amaçlamaktadır. Araştırma üniversitesi statüsüne sahip olan İstanbul Üniversitesi, bilimsel araştırmayı öğretimin temeli olarak kabul etmektedir; programımız da bu ilke çerçevesinde işlemektedir. Programımız, akademik özgürlüğü, eleştirel düşünceyi, sosyal adaleti, demokrasiyi ve bilimsel mükemmelliği destekleme hedefine sahiptir.

Misyon

Programımız, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, siyasi tarih ve uluslararası hukuk alanlarında güncel teorik bilgi sağlama taahhüdünde bulunmaktadır. Araştırma odaklı bir kurum olarak, öğretimin temeli olarak araştırmanın önemini kabul ediyor ve programımızın tüm yönlerinde bilimsel mükemmelliği teşvik ediyoruz. Misyonumuz, eleştirel düşünceyi, akademik özgürlüğü ve sosyal adaleti destekleyen uluslararası ve çok kültürlü bir öğrenme ortamı yaratmak; aynı zamanda öğrenci ve akademik personel değişimine yönelik geniş bir fırsat yelpazesi sunmak ve bunu küresel düzeyde gerçekleştirmektir. Araştırmaya odaklı öğretime verdiğimiz önemle, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanlarındaki bilgi ilerlemesine katkıda bulunmayı ve öğrencilerimizi akademide, kamu hizmetinde ve özel sektörde başarılı kariyerlere hazırlamayı hedefliyoruz.

Kabul Koşulları

(1) Genel kontenjanlardan tezli yüksek lisans programlarına kabul edilebilmek için adaylarda aşağıdaki şartlar aranır: a) Adayların, lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. b) Adayların, başvurdukları puan türünde 55 puandan az olmamak üzere Senato tarafından her başvuru dönemi için belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir. Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuvarın enstitülerdeki anabilim ve anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz; bu adayların başvurduğu programlara göre, sanatta yetenek sınavından 60’tan az olmamak üzere Senatoca belirlenen puanı almış olmaları gerekir. c) Adayların YDS veya eşdeğeri sınavdan 40 karşılığından az olmamak üzere Senatoca belirlenen yabancı dil puanını almış olmaları gerekir. (2) Tezli yüksek lisans programlarına giriş notunun belirlenmesinde; ALES puanının, anasanat dalları programlarında ise sanatta yetenek sınavı puanının %50’si, lisans not ortalamasının %10’u, mülâkat puanının %30’u ve yabancı dil puanının %10’u toplanır. (3) Tezli yüksek lisans programlarına kabul edilebilmek için giriş notunun en az 65 olması gerekir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024