TARİH ÖNCESİ ARKEOLOJİSİ, LİSANS PROGRAMI,(ÖRGÜN ÖĞRETİM)

Özgü Ölçüt Matrisi


1 Paleolitik’ten başlayarak Anadolu başta olmak üzere Mezopotamya, İran, Kafkasya, Balkanlar, Ege Dünyası ve Doğu Akdeniz çevre kültürlerinin tarih ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olma. Bu sayede tarihöncesi toplulukları dünya ölçeğinde, bölgesel çeşitlilikleriyle birlikte tanıma, insan kültürünü özgün yönleriyle anlama, geçmiş toplumlara ilişkin veriyi eleştirel bir bakış açısıyla yorumlama ve değerlendirme.
2 Arkeolojik terminolojiyi kullanabilme.
3 Arkeolojik sorunların farkında olma. Arkeoloji bilimini tarihsel perspektifiyle kavrama, arkeolojik yorum ve değerlendirme için bilginin üretilmesi, arşivlenmesi ve bilimsel bir çerçevede sunumu için gerekli olan bilgi, beceri ve edinimleri kazanma
4 Anadolu ve çevre kültür bölgelerinde sözlü ve yazılı olarak kullanılmış dilleri tanıma; yazı öncesi toplumları materyal kültüre dayalı somut kanıtlar üzerinden analiz ederek değerlendirme.
5 Bireysel ya da kolektif çalışma yeteneğinin yanı sıra araştırmayı disiplinler arası bilgiyle destekleyebilme. Disiplinler arası iş birliği, uzmanlıkları tanıma, arkeometrik analizleri öğrenme, uygulama becerisi edinme ve yeniliklere açık olma.
6 Sistemli bir araştırma yürütebilme; arkeolojik buluntuları, tasvirleri ya da belgeleri değerlendirebilme, sınıflandırabilme, karşılaştırabilme, uygun şekilde kataloglarda sunabilme. Böylelikle geçmiş toplumların sosyal organizasyonu, ekonomileri, inanç sistemleri, sanat ve teknolojileri hakkında bilgi edinme, analiz ve yorumlama becerisi geliştirebilme.
7 Kazı, yüzey araştırması gibi belirli bir alan çalışmasında buluntuları sistemli olarak toplayabilme ve belgeleyebilme. Arkeolojik bilginin üretilmesi, bilginin paylaşılması konularını öğrenme ve bilimsel etik değerlerini edinme.
8 Arkeolojik buluntu ya da kalıntıların restorasyonu ve/veya korunmasına ilişkin bilgi sahibi olma. Arkeolojik alanların ve buluntuların korunması konularında yasal çerçeve, bilimsel sorumluluk ve etik değerler konusunda farkındalık geliştirebilme.
9 Diğer sosyal bilim (tarih, edebiyat, sanat tarihi, hukuk, sosyoloji vb.) alanlarından faydalanabilme.
10 Arkeolojik buluntuların depolanması, korunması, sergilenmesi ve tanıtılmasına ilişkin çağdaş müzecilik yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma. Arkeolojik bilginin toplumla paylaşılması konusunda farkındalık geliştirebilme.
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024