YAŞLANMA TEORİLERİ VE GERİATRİK DEĞERLENDİRME

Öğrenme Çıktıları / Özgü Ölçüt Matrisi

Öğrenme Çıktıları
Biyolojik ve sosyolojik yaşlanma teorilerini açıklayabilir.
Yaşlı değerlendirmesinin hedef kitlesi ve amaçlarını, fiziksel değerlendirmeyi, sağlık durumunun değerlendirilmesini, fonksiyonel değerlendirmeyi, EASY-Care ve kapsamlı geriatrik değerlendirme modellerini açıklayabilir.
Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, yetersiz ve dengesiz beslenme kavramlarını tanımlayabilir; dengesiz ve yetersiz beslenme sorunlarını, yaşlıların besin gereksinimlerini ve beslenme durumunu değerlendirme yöntemlerini açıklayabilir.
Bası yarasını tanımlayabilir; epidemiyolojisini, risk faktörlerini, patolojisini, lokalizasyonunu, tedavi, bakım ve önlenmesini açıklayabilir. Üriner inkontinansın tanımını yapabilir, prevalansını, risk faktörlerini, tiplerini, tanısını ve yönetimini açıklayabilir.
Sağlık için uykunun önemini, uykunun fizyolojisini, yaşlanma ile meydana gelen uyku bozukluklarını, değerlendirme ve yönetimini açıklayabilir.
Düşmeyi tanımlayabilir, düşme epidemiyolojisini, risk faktörlerini, düşmenin değerlendirilme ve önlenmesini açıklayabilir.
Ağrı ile ilgili temel kavramları, ağrı oluşum mekanizmasını, ağrı tipleri ve sınıflandırılmasını, ağrı nedenleri ve değerlendirilmesi ve tedavisini açıklayabilir.
Deliryumun tanımını, tiplerini, risk faktörlerini, klinik özelliklerini, tanısını, önleme ve tedavisini açıklayabilir.
İstismar ve ihmalin tanımını yapabilir; çeşitlerini, sıklığını, risk faktörlerini, korunma, tanılama, tedavi ve rehabilitasyonunu açıklayabilir.
Yaşlılarda ev ortamı ve çevrenin değerlendirilmesi ve düzenlenmesinin önemini düşmeler ile ilişkilendirerek açıklayabilir. Akıllı ev ve yaşlı dostu kent tasarımını, terapi ve hobi bahçelerinin amaçlarını açıklayabilir.

Katkı Düzeyi : (1) Çok Düşük, (2) Düşük, (3) Orta, (4) Yüksek, (5) Çok Yüksek
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024