SİNİR DUYU II

Öğrenme Çıktıları / Özgü Ölçüt Matrisi

Öğrenme Çıktıları
Öğrenciler merkezi ve periferik sinir sisteminin, otonom sinir sisteminin ve duyu organlarının anatomisini, histolojisini ve embriyolojisini; bölümlerini, yapı ve fonksiyonlarını, intrauterin dönemdeki gelişimsel genetik yaklaşımı ile bilmeli ve ilişkili gen aileleri ile sinyal yolaklarının gelişimdeki rolünü kavrayabilmeli.
Öğrenciler sinir sisteminin yapısını ve çalışma prensiplerini hücre ve sinirsel bağlantılar düzeyinde anlamalı, duyu sistemlerinde görme, işitme olaylarının dalga ve reseptörlerden başlayarak tüm süreçteki rolleri ve yapı-işlev ilişkisini kavrayabilmeli.
Öğrenciler otonom ve somatik duyuların ileti yollarını ve dinamiklerini, fizyolojik ilkelerini, omuriliğin refleks işlevlerini ve istemli hareketlerdeki rolünü, karmaşık motor işlevleri, spinal şok ve medulla spinalis hasarında zamana bağlı fonksiyonel değişimleri, sempatik ve parasempatik sinir sistemi arasındaki yapısal ve işlevsel farkları sıralayabilmeli.
Öğrenciler temel beyin yapıları olan: korteks, beyin sapı, serebellum motor işlevlerdeki kontrol görevini, bazal nucleusların İşlevlerini ve bu işlevlerin motor kortekse katkılarını, limbik sistemin beynin diğer bölgelerinden olan farklılıklarını ve işlevlerini, hipotalamus’un yapısını, organizmada homeostasisi sağlamak üzere işlevlerini ve sinirsel ve hormonal bağlantıları ile enerji dengesi ve buna bağlı olarak vücut sıcaklığının düzenlenme mekanizmalarını sayabilmeli.
Öğrenciler beyni destekleyen yapıları tanımalı; kanlanması ve metabolik işlevi hakkında bilgi edinmeli, beyni koruyan yapıların görevlerini öğrenmeli, beyinin metabolik işlevi ve serebrospinal sıvı hakkında bilgi edinmeli.
Öğrenciler nörolojik hastadan anamnez almanın başlıca inceliklerini söyleyebilmeli, acil nörolojik hastalıkların (akut baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bozuklukları, koma, inme, epileptik nöbet) muayene bulgularını sıralayabilmeli, ayırıcı tanısını yapabilmeli.
Öğrenciler serebral lateralizasyon ve özelleşmeyi, kategorik ve reprezantasyonel hemisferlerin işlevlerini, dil işleviyle ilgili alanları, konuşma bozukluklarını (afaziler), bellek oluşumunun mekanizmalarını, sinaptik plastisiteyi, bellek türlerini, deklaratif uzun süreli bellek oluşumunda hipokampüsün rolünü, bellek bozukluklarını (amneziler) öğrenmeli.
Öğrenciler stres yanıtını, sempatik ve parasempatik uyarılmanın farklı vücut sistemleri üzerindeki etkilerini, sempatomimetik, sempatolitik, parasempatomimetik ve parasempatolitik drogların etki mekanizmalarını öğrenmeli.
Öğrenciler glia hücre tiplerini, işlevsel özelliklerini, akson dejenerasyonu ve periferik sinir sisteminde akson rejenerasyonu mekanizmalarını, merkezi sinir sisteminde reorganizasyon mekanizmasını, nörodejeneratif hastalıkları ve nörotrofik faktörleri öğrenmeli.
Öğrenciler beyni yapısal inceleme yöntemlerini, beyin işlevlerinin araştırılmasındaki temel yaklaşımları, zihinsel süreçlerin incelenmesinde başvurulan davranışsal, elektrofizyolojik ve işlevsel nörogörüntüleme yöntemlerini karşılaştırmalı olarak kavrayıp, Elektroensefalogramın (EEG) biyofizik temellerini, EEG ritmlerinin karakteristiklerini ve işlevsel karşılıklarını, Epileptik nöbet tipleri ve EEG’deki izlerini, Uyarılma Potansiyelleri (UP) ve Olaya İlişkin Beyin Potansiyellerini (OİP), klinikteki kullanım alanlarını, retiküler formasyonun yapı ve işlevlerini, Nörohormon sistemlerini ve etkilerini, uyku evrelemesini öğrenmeli.

Katkı Düzeyi : (1) Çok Düşük, (2) Düşük, (3) Orta, (4) Yüksek, (5) Çok Yüksek
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2025