İLERİ MATEMATİK

Öğrenme Çıktılarının Program Yeterliliklerine Katkısı

Öğrenme Çıktıları
Matematik, pozitif ya da sosyal bilimlerde, ilgilenilen olguyu ya da süreci belirleyen değişkenleri ve bu değişkenlerin ilişkilerinin saptanması, analiz edilmesi ve grafiklerinin çizilmesi.
Doğrusal fonksiyonların grafiklerinin çizilmesi, bağımlı ve bağımsız değişkenlerdeki değişimlerin çizimi ve yorumlanması, bağımsız değişken belli bir değere yaklaşırken, bağımlı değişkenin nasıl değişeceğini kavrarlar.
İktisatta en sık karşılaşılan fonksiyonlar ve bu fonksiyonların analiz edilmesi.
Doğrusal olmayan fonksiyonların grafiklerinin çizilmesi, doğrusallaştırma kavramı ve türev uygulama süreci.
Fiziksel ya da sosyal olguları belirleyen değişkenler ve aralarındaki ilişkilerde, bir fonksiyonda bağımlı olan bir değişkenin başka bir fonksiyonda bağımsız değişken olarak kullanılması ve yorumlanması.
İktisatta, bağımsız değişkendeki değişimlerin bağımlı değişkene etkisinin türev kavramı ile incelenmesi yani marjinal analiz kavramının incelenmesi.
L'Hôpital kuralı kavramı ve bu kuralı uygulayarak, oran durumundaki cebrik olmayan fonksiyonların belirsizliğini gidermek.
İntegral kavramı ve iktisadi analizlerde marjinal fonksiyonlara uygulayarak, toplam fonksiyonlarını elde etmek.
Türevi alınamayan fonksiyonların Taylor polinomu yaklaşımı ile yaklaşık olarak belirli integrallerinin hesaplanabilmesi.
Üretici ve tüketici rantı, gelir dağılımı, Lorenz eğrisi kavramları ve belirli integral ile hesaplanması.

Katkı Düzeyi : (1) Çok Düşük, (2) Düşük, (3) Orta, (4) Yüksek, (5) Çok Yüksek
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024