TEMEL GERONTOLOJİ

Öğrenme Çıktılarının Program Yeterliliklerine Katkısı

Öğrenme Çıktıları
Geriatri, gerontoloji, yaşlanma, yaşlılık ve ihtiyarlık tanımlarını, yaşlılık sınıflamasını, kronolojik, biyolojik, psikolojik, sosyolojik ve toplumsal yaşlanma kavramlarını açıklayabilir. Dünyada ve Türkiye’de yaşlılık ve yaşlıların durumunu açıklayabilir.
Yaşlanma-kültür, yaşlı ayrımcılığı-kültür, başarılı yaşlanma-kültür ilişkisini açıklayabilir
Yaşlanmaya bağlı olarak vücut yapısı ve kompozisyonunda, duyularda ve vücut sistemlerinde meydana gelen değişiklikleri, yaşlanmaya bağlı görülen psikolojik değişiklikleri açıklayabilir.
Sağlığı etkileyen sosyo-demografik özellikleri, sosyal, çevresel ve psikolojik faktörleri açıklayabilir.
Yaşlılarda sık görülen fizyolojik (malnütrisyon, sarkopeni, ağrı, bası yaraları, inkontinans, düşme, uyku sorunları) ve psiko-sosyal (depresyon, deliryum, demans) sağlık sorunlarının tanımını yapabilir, ilişkili faktörleri, tanılanmasını, korunma ve tedavisini açıklayabilir.
Geronteknolojinin tanımını, bileşenlerini, amaç, hedef ve uygulama alanlarını; yerinde yaşlanma kavramını ve avantajlarını, destekleyici yaşam teknolojilerini açıklayabilir Yaşlıların mutluluğu ve teknoloji ilişkisini açıklayabilir
Etik kavramını ve temel etik ilkeleri, yaşlılarda karşılaşılabilecek etik sorunları, istismar, ihmal ve yaşlı ayrımcılığını açıklayabilir; Türkiye’de yaşlılığın yasal boyutunu etik ile ilişkilendirebilir.
Yaşlılara yönelik politika oluşturulmasının gerekliliklerini, yaşlılara yönelik sosyal bakım hizmetleri sunmanın önemini, farklı ülke örnekleri üzerinden Dünya yaşlı politikalarını ve Türkiye’de yaşlı politikalarının kapsamını, Türkiye’de yaşlılara sunulan hizmetlerin tarihçesini, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının verdiği yaşlı bakım hizmetlerini, toplumsal yaşlı bakımının ne olduğunu açıklayabilir.
Sağlıklı, aktif ve başarılı yaşlanma, gümüş ekonomi kavramlarını, aktif yaşlanmanın belirleyicilerini, uluslararası ve ulusal sağlıklı ve aktif yaşlanma politikalarını açıklayabilir.
Ölüm kavramı, ölüm kaygısı, ölüm korkusu, yaşlının ölüme karşı tutumu, ölme süreci ve eşin ölümünün yaşlı üzerindeki etkilerini bilir.

Katkı Düzeyi : (1) Çok Düşük, (2) Düşük, (3) Orta, (4) Yüksek, (5) Çok Yüksek
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024