RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ III

Öğrenme Çıktılarının Program Yeterliliklerine Katkısı

Öğrenme Çıktıları
Diş hekimliğinde etik ve hekim formasyonu kurallarını öğrenir; ayrıca çeşitli çürük sınıflandırma yöntemlerini ve çürük indekslerini kullanarak klinik çalışmalarını yönetir.
Çürük oluşumuna yönelik risk faktörleri de dikkate alarak, çürük lezyonunun gelişmesiyle ilgili fiziko-kimyasal mekanizmayı açıklayabilir; çürük teşhis yöntemlerini kıyaslamalı olarak değerlendirir.
Tükürük sıvısının yapısal ve fonksiyonel özelliklerini, çürük gelişimine etkisini değerlendirir ve klinik önemini kavrar; remineralizayon olgusunu ve remineralizasyon ürünlerini açıklar.
Karyojen biyofilmin yapısını ve mikroorganizmaların özelliklerini tanımlar ; diş macunlarının özelliklerini de dikkate alarak, biyofilmin tesbitine ve ortadan kaldırılmasına yönelik mekanik ve kimyasal uygulama seçeneklerini planlayabilir
Çürüğün beslenme ile olan ilişkisini dikkate alarak ve kişiye ait özelliklerin çürük açısından önemini değerlendirerek kişiye özgü, profilaksi planlamalarına önem verir; ileri yaşlardaki hastalara ait sorunları da tanımlayarak koruyucu ve restoratif uygulamaları belirler
Mine çürüğü, dentin çürüğü ve sement çürüğünün patobiyolojik özelliklerini bilerek, klinik tanı ve tedavi uygulamalarını değerlendirir.
Fissür çürüklerinin morfolojik özelliklerini bilerek klinik tanılarını belirler; uygun fissür örtücü materyalleri seçerek klinik uygulamaları gerçekleştirir
Morfolojik yapıya göre arayüz, servikal ve düz yüzey çürüğü tiplerinin özelliklerini bilir; beyaz, akut, kronik, ıslak ve kuru çürük tiplerinin klinik tanılarını da koyar ve klinik olarak gereken tedavi işlemlerini planlar.
Abrazyon , abfraksiyon ve erozyon vakalarının etyolojisini ve endikasyonlarını tanımlar; profilaksiye yönelik uygulamaları ve tedavi yöntemlerini kıyaslamalı olarak belirler ve uygular.
Diş anomalilerinin etyolojilerini açıklar ; doku anomalilerini, sayı, konum ve biçim anomalilerini tanımlayarak, klinik tanı ve tedavi yöntemlerini değerlendirir ve seçer.

Katkı Düzeyi : (1) Çok Düşük, (2) Düşük, (3) Orta, (4) Yüksek, (5) Çok Yüksek
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024