TARİH FELSEFESİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 TARİH DÜŞÜNCESİ: Tarih düşüncesinin ortaya çıkışı ve içerdiği konular anlatılmaktadır.
2 GELENEKSEL TARİHÇİLİK: Pers, Yahudi, Hıristiyan ve İslam medeniyetlerinde tarih anlayışları üzerinden geleneksel tarihçiliğin özellikleri sıralanmaktadır.
3 MODERN TARİHÇİLĞİN GELİŞİMİ: Rönesans, Reform ve Aydınlanma süreçlerinde modern tarihçiliğin kazandığı özellikler sunulmaktadır.
4 FELSEFEDE TARİH TARTIŞMALARI: Bodin, Descartes, Vico, Condercet, Hegel gibi düşünürlerin tarih düşünceleri ele alınmaktadır.
5 TARİH METAFİZİĞİ: Tarihin anlamının nasıl yorumlandığı ve tarihi anlamlandırmak için köken , süreç ve gaye kavramları yorumlanmaktadır.
6 TARİHİN BİLİMSELLEŞMESİ: Tarih bilimi tartışmaları, pozitivizm, tarihsicilik sorunları incelenmektedir.
7 YÖNTEM SORUNU: Genel yönteminin ne anlama geldiği, bilimsel yöntem ile özelleşen yöntemler üzerinde durulmaktadır.
8 TARİH YÖNTEMİ: Tarihçinin yöntem açısından önemi açıklanmakta ve olayın yeniden kurulması yöntem açısından değerlendirilmektedir.
9 YÖNTEM UNSURLARI: Tarihçilikte öne çıkan yöntem unsurları olan gözlem, eleştiri, karşılaştırma, nesnellik ve nedensellik tanıtılmaktadır.
10 ZAMAN SORUNU: Tarih bilgisinde zamanın nasıl kullanıldığı değerlendirilmekte ve kronoloji ele alınmaktadır.
11 TARİH BİLGİSİ: Tarihçiliğin bilgi özellikleri incelenmekte ve geleneksel bilgi anlayışlarının değişmesi gerektiği yorumu yapılmaktadır.
12 MODERN TARİHÇİLĞİN SORUNLARI: Avrupa merkezci tarih anlayışının bütün ülkelerden benimsenmesinin yarattığı sorunlar incelenmekte ve tarihçilikte özelleşmenin getirdiği dar alan tarihçiliğinin yarattığı sorunlar değerlendirilmektedir.
13 TÜRKİYE'DE TARİH FELSEFESİ: Tarihçi Fuad Köprülü ve felsefeci Macit Gökberk'in düşünceleri üzerinden Türkiye'de tarih felsefesinin durumu değerlendirilmektedir.
14 İNSANLIK TARİHİ :21. yüzyılda nasıl bir tarihçiliğe ihtiyaç duyulduğu tartışılmakta ve yeni bir insanlık tarihi modeli üzerinde durulmaktadır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024