ÖLÇME BİLGİSİ VE TOPOGRAFYA

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Temel kavramlar: Topografya, morfoloji ve haritanın tanımı. Haritanın önemi ve çeşitleri. Haritanın temel unsurları ve haritaların sınıflandırılması.
2 Haritanın bölümleri; kenar bilgileri, pafta bünyesi ve kitabenin tanıtılması. Harita kenar bilgilerinde yer alan açıklama ve işaretlerin tanıtılması. Haritalarda kullanılan başlıca renkler ve kullanıldığı alanlar.
3 Ölçeğin tanımı. Ölçek türleri. Harita üzerinde düz ve eğri uzunlukların (mesafelerin) ölçülmesi. Hatanın tanımı ve sakınılması mümkün olmayan hata.
4 Yeryüzü şekilleri ve çeşitli tekniklerle yeryüzü şekillerinin gösterilmesi. Eş yükselti eğrisinin tanımı, çeşitleri ve genel özellikleri. Harita üzerinde rakım okuma.
5 Yeryüzü şekilleri ve arazi arızalarının oluşum şekilleri ve türleri. Başlıca arazi arızaları; çukurluklar, yükseltiler ve düzlükler ile bunların türleri.
6 Haritada kullanılan açı birimleri; derece, grad ve milyemin tanımı. Temel kuzey yönleri ve istikamet açıları. Kuzeyler arasındaki sapma açılarının hesaplanması. Eğim ve arazide iki nokta arasındaki eğimi bulmak.
7 Haritada kullanılan açı birimleri; derece, grad ve milyemin tanımı. Temel kuzey yönleri ve istikamet açıları. Kuzeyler arasındaki sapma açılarının hesaplanması. Eğim ve arazide iki nokta arasındaki eğimi bulmak.
8 Koordinat tanımı ve koordinat ve diğer kodlu yer bildirim sistemleri. Harita üzerinde bir noktanın kordinatının okunması ve/veya koordinatı bilinen herhangi bir noktanın haritaya işlenmesi.
9 Global Konumlama Sisteminin (GPS) tanımı, bölümleri, çeşitleri ve uygulama alanları. Diferansiyel GPS alıcıları. GPS ile konum belirlemede doğruluklar.
10 Projeksiyonun tanımı. Harita projeksiyon (izdüşüm) sistemleri. Harita projeksiyonlarının sınıflandırılması. Silindirik projeksiyonlar, düzlemsel projeksiyonlar ve konik projeksiyonlar ile bu sistemler kullanılarak üretilen haritaların genel özellikleri.
11 Haritalardan kesit alma. Kesitin tanımı, hazırlanışı ve kullanım alanları. Kroki tanımı, çeşitleri ve kroki hazırlama teknikleri
12 Hava fotografları, mozaikler ve fotograf haritaları. Ortofoto haritalar. Bu haritaların hazırlanış ve kullanım amaçları.
13 Harita yapımında kullanılan uzay teknikleri. Uydu verilerinin elde edilmesi, işlenmesi ve uygulama alanları. Uzaktan algılama teknikleri.
14 Sayısal coğrafi işlemler. Coğrafi bilgi sistemleri, Coğrafi veri yapıları ve depolama yöntemleri, sayısal harita destekli uygulamalar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024