EKOFİZYOLOJİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Ekofizyolojinin Tanımı, Ekolojik Yaşam Evreleri, Tolerans Kanunu, Optimum ve Sınırlayıcı Faktör Kavramları.
2 EKOSİSTEMLERİN İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ: Ekosistemde Madde Döngüsü ve Enerji Akışı, Ekolojik Piramitler ve Besin Zinciri. Yaprak Alanı İndisi (YAI), Bitkilerde Verimlilik (Prodüktivite) ve Ölçüm Yöntemleri.
3 BİTKİLERİN ÇEVRESİ: Hidrosfer, Atmosfer, Litosfer.
4 EDAFİK FAKTÖR: Toprak Oluşumu, Humus Oluşumu ve Mineralizasyon.
5 Toprak Profili, Toprak Havalanması.
6 SU FAKTÖRÜ: Hidratürün Mana ve Önemi, Su Ekonomilerine Göre Bitkiler; 1. Hidrolabil (Poikilohidrik), 2. Hidrostabil (Homoiohidrik). Kseromorf Yapı.
7 IŞIK FAKTÖRÜ: Bitkiler Işık İsteğine Göre; 1. Güneş Bitkileri (Heliofitler), 2. Hem Güneş Hem Gölge Bitkileri, 3. Gölge Bitkileri (Siofitler). Güneş Işınlarının Dalgaboyu Açısından Ekolojik Rolleri; 1. Ultraviyole ( UV ) Işınlar, 2. Görünen Işınlar, 3. Infrared ( IR ) Işınlar.
8 Yapraklara Kadar Ulaşan Güneş Işınlarının, 1. Refleksiyonu, 2. Absorpsiyonu, 3. Transmisyonu.
9 Fotoperyodizme (Gün Uzunluğuna) Göre; 1. Uzun Gün Bitkileri, 2. Nötr Bitkiler, 3. Kısa Gün Bitkileri. Işık Kompenzasyon Noktası.
10 SICAKLIK FAKTÖRÜ: Temperatür ve Termik Stres, Çevre ile Isı Alış Verişi, Don Hasarı veya Kuraklık Hasarı, Don Kuraklığı.
11 Ekstrem Sıcağa ve Soğuğa Karşı Bitkilerin Davranış ve Korunma Mekanizmaları, Fiziksel Kuraklık, Fizyolojik Kuraklık, Fizyolojik Donma Dayanıklılığı.
12 Bitkilerde Organik Madde Yapımına Etki Eden Çevresel Faktörler.
13 Bitkilerde Organik Madde Yıkımına Etki Eden Çevresel Faktörler.
14 Bitkilerde Stomaların Açılıp Kapanmasına Etki Eden Çevresel Faktörler.
Hafta Uygulama Konu Başlıkları
1 Ekolojide Kullanılan Ölçü Birimleri.
2 Eriyik Hazırlanması.
3 Çimlenme ve Çimlenmeyi Etkileyen İç ve Dış Faktörler.
4 Liyotropik Seri ve İyon Antagonizması.
5 Toprağın Su Tutma Kapasitesi
6 Toprak Reaksiyonu (pH) Tayini
7 Kumlu ve Killi Topraklarda Yetiştirilen Bitkilerde Hidratür Deneyleri.
8 Hücre Özsuyu Yoğunluğu Tayini: a) Plazmoliz Yöntemi, b) Kriyoskopi Yöntemi, c) Refraktometre Yöntemi.
9 Klorofil Tayini.
10 Pike (PICHE) Evaporimetresi ile Buharlaşmanın Ölçümü.
11 Planimetre ile Yüzey Ölçümü ve Kseromorfi Derecesi Tayini.
12 Su Miktarı Tayini ve Sukkulens Derecesi Tayini.
13 Işık Şiddetinin Ölçülmesi.
14 Genel Değerlendirme

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024