EVRİMSEL FİZYOLOJİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Evrimsel fizyolojiye giriş ve tarihsel süreç.
2 Hareket sisteminin evrimi, amip hareketinden kas hareketine kadar fonksiyonel olan proteinlerin evrimsel süreci ve filogenideki yerleri. Kas tiplerinin evrimsel süreci.
3 Sindirim sistemine evrimsel yaklaşım, özellikle omurgasızlardan insana kadar ağızdan anüse kadar görülen fizyolojik değişiklikler, sindirimde rol alan enzim ailelerinin karşılaştırılması. Sindirimin sinirsel ve hormonal kontrolüne evrimsel bakış.
4 Solunum sisteminin farklı ortamlara göre nasıl bir evrimsel süreç geçirdiği, örneğin farklı sularda yaşayan omurgalı ve omurgasızlar ile karasal yaşama uyum sağlamış canlılar arasında oksijen ve karbondioksit taşınmasının evrimi, hemoglobin ve diğer solunum pigmentlerinin evrimi.
5 Kalp-damar sistemi fonksiyonlarının evrimi, açık ve kapalı dolaşımın avantaj ve dezavantajlarına bakılarak evrimi tartışmak. Kanın evrimi, immünolojiye evrimsel bakış.
6 Damar fonksiyonlarının özellikle tonusunun ayarlanmasında iş gören ajanlara evrimsel bakış. Dolaşım sisteminin kontrolünde iş gören sinirsel ve hormonal ajanların karşılaştırılması. Pecamaker sisteminin evrimi.
7 Ara sınav
8 Ara sınav
9 Boşaltım sistemi, nefronun evrimi, omurgasızlar, suda yaşayan canlılar ve karasal yaşama uyum sağlamış canlılarda boşaltım ürünlerinin oluşum mekanizmalarındaki evrimsel farklılıklar.
10 Renin-angiotensin-aldosteron sisteminin evrimi.
11 Sinir sisteminin evrimi, kas sinir bağlantısına evrimsel bakış. Nörotransmiterlerin çok hücrelilerde ve gelişmiş organizmalardaki durumu.
12 İnsan beyninin evrimi.
13 Duyu sisteminin evrimi, özellikle gözün evrimi. Tat ve işitmedeki evrimsel süreçler.
14 Endokrin sistemin ve hormonların evrimine bakış.
Hafta Uygulama Konu Başlıkları
1 Yok
2 Yok
3 Yok
4 Yok
5 Yok
6 Yok
7 Yok
8 Yok
9 Yok
10 Yok
11 Yok
12 Yok
13 Yok
14 Yok

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024