SİYASET BİLİMİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Siyasetin kavram olarak anlamı ve nitelikleri üzerinde ayrıntılı durulacak, Siyaset Biliminin gelişim çizgisi ve bugünkü gelişme düzeyi ana hatlarıyla ele alınacaktır.
2 Siyaset Bilimi açısından ‘devlet’ kavramı irdelenecek, kavramla ilgili değişik ideolojik açılımlar yapılacaktır. Ardından da devlet’in kökeni, doğuşu ve hukuki kişiliği sorunu tartışılacaktır.
3 Siyaset Biliminin ana konusu olarak ‘Siyasal İktidar’ irdelenerek sosyal iktidarlarla aralarındaki farklar ortaya konulacaktır. Bu bağlamda siyasal iktidarı diğer iktidarlardan ayıran temel karakteristik özellikler açımlanacaktır. Siyasal iktidar ‘Otorite’ ve ‘Egemenlik’ kavramları ile karşılaştırılacak, egemenliğin klasik anlamından modern anlama taşıdığı değerler ortaya konulacak, bu anlamda da ‘Kurucu İktidar’ ile ‘Kurulu İktidar’ olguları arasında egemenlik tartışmasına gidilecektir.
4 Siyasal iktidarın meşruluk temelleri aktarılacaktır. Klasik ve çağdaş meşruluk teorileri karşılaştırılarak siyasal açıdan meşruluğun önemi ayrıntılı irdelenecektir.
5 Siyasal iktidar meşruluk temeline göre sınıflandırılacak, Max Weber’in meşru iktidar tipolojisinin ardından David Easton’un sınıflandırmasına gidilecektir. Siyaset Bilimi açısından meşruiyet krizinin yol açabileceği durumlar irdelenecektir.
6 Sosyal tabakalaşma sorununun analitik çerçevesi çizilecektir. Marksist sınıf anlayışı, sınıf ve iktidar ilişkisi açımlandıktan sonra, çağcıl anlamda sosyal sınıfların kesin belirlenişini güçleştiren faktörler irdelecektir.
7 Siyaseti yönetenler ve yönetilenler ayrımına dayandıran klasik ve çağdaş elit teorileri anlatılacaktır. Özellikle Mosca’nın ‘Yönetici Sınıf’ anlayışı ile Pareto’nun ‘Siyasal Elit’ yaklaşımının karşılaştırılması yapılarak klasik elitizmin eleştirisine gidilecektir. Ve ayrıca bu konuda neoelitist yaklaşımlar üzerinde ayrıntılı durulacaktır.
8 Elit gerçeği ile elit teorilerinin genel değerlendirilmesi yapılacak, bu konuda neoelitist yaklaşımlar üzerinde, özellikle C. Wright Mills’in ‘İktidar Eliti’ açılımı üzerinde ayrıntılı durulacaktır.
9 Kamuoyu olgusu ve oluşumu açımlanacak, siyasal sistemlerle kamuoyu arasındaki ilişki çözümlenecek, özellikle de demokratik rejimlerde bu ilişki biçimi üzerinde durulacaktır. Sistemler arası genel karşılaştırmaların ardından da kamuoyunun siyasal kararları etkileme gücü işlenecektir.
10 Tarihsel perspektiften siyasal partilerle ilgili genel bilgilenim sağlanacak ve partilerin kökenleri bakımından Maurice Duverger tarafından yapılan sınıflandırma üzerinde durulacaktır. Daha sonra da siyasal partilerin siyasal sistem içerisinde yürüttükleri çeşitli fonksiyonlar geniş hatlarıyla irdelenecektir.
11 Siyasal parti tipolojisi yapılacak, Duverger ile Neumann’ın tipolojileri karşılaştırılarak incelecektir. Ve parti tiplerinin belirlenmesinde rol oynayan faktörlerden hareketle yürütülmekte olan yeni sınıflandırma denemeleri üzerinde durulacaktır.
12 Parti sistemleri ile ilgili sınıflandırma yapılacak; tek-parti sistemi, iki- parti sistemi ve çok-parti sistemi arasındaki temel farklar açıklanacaktır. Daha sonra da, söz konusu parti sistemlerinin belirlenişini etkileyen faktörler genel hatlarıyla irdelenecektir.
13 Baskı grupları ile ilgili genel bilgilenim sağlanacak, bu gruplara ilişkin ortaya konan tipolojiler üzerinde durulacak, bu tipolojilerden hareketle de baskı grupları ile siyasal partiler arasındaki temel farklar karşılaştırılacaktır.
14 Baskı grupların kullandıkları etkileme yöntemleri açımlandıktan sonra, siyasal sistem içerisinde oynadıkları siyasal rollerle ilgili genel değerlendirmeye gidilecektir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024