AVRUPA BİRLİĞİ'NİN SOSYAL POLİTİKALARI

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Sosyal Politika, Uluslararası Sosyal Politika, AB'nin Sosyal Politikaları vb. ilgili kavramlara giriş.
2 AB'yle İlgili Temel Bilgiler: AB'yi Kuran Antlaşmalar (Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu Antlaşması, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu Antlaşması, Avrupa Ekonomik Topluluğu Antlaşması), Kurucu Ülkeler, Genişleme Dönemleri ve AB'ye Katılan Yeni Üyeler
3 AB'nin Temel Kurumları ve Karar Alma Süreci: Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Bakanlar Konseyi, Avrupa Komisyonu, Ekonomik ve Sosyal Komite (5 Temel Kuruma Ek Olarak; Avrupa Adalet Divanı, Sayıştay, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Bölgeler Komitesi).
4 AB Mevzuatı: Birincil Hukuk Kaynakları (AB'yi Kuran Antlaşmalar ve Ekleri, Bunları Değiştiren Antlaşmalar, Tek Avrupa Senedi, Genel Hukuk İlkeleri vb.); İkincil Hukuk Kaynakları (Tüzükler, Yönergeler, Kararlar, Tavsiyeler, Görüşler, Adalet Divanı Kararları)
5 AB Sosyal Politikasının Kuruluşundan Günümüze Gelişim Evreleri (1. Evre: 1951-1972 Arası Dönem; 2. Evre: 1972-1980 Arası Dönem; 3. Evre: 1980 Sonrası Dönem).
6 Avrupa Sosyal Politikasının Temel Taşları
7 Avrupa Sosyal Modeli
8 AB'nin İstihdam Politikaları ve "Avrupa İstihdam Stratejisi" (AİS)
9 AB'de İşgücü Göçü ve Serbest Dolaşım
10 AB'de Sosyal Diyalog ve Yönetime Katılma
11 Türkiye - AB İlişkilerinin Tarihsel Gelişimi
12 Türkiye'nin AB Üyeliğine Aday Oluşu ve Müzakere Süreci: 19. Fasıl ve Türkiye'nin "Sosyal Politika ve İstihdam Politikası" Açısından AB Müktesebatına Uyumu (İlerleme Raporları ve Ulusal Programlar)
13 AB Sosyal Politikası İle Türkiye Sosyal Politikasının Karşılaştırılması
14 Genel Değerlendirme

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024