TİYATRO ELEŞTİRİSİ KURAMLARI II

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Yeni Eleştiri (New Criticism) Matthew Arnold, William K. Wimsatt, Monroe C. Beardsley, T. S. Eliot “Hamlet;Terry Eagleton, Edebiyat Kuramı Giriş, İstanbul, Ayrıntı Yayınları.
2 Rus Biçimcileri Tzvetan Todorov; Yazın Kuramı - Rus Biçimcilerinin Metinleri içinde Victor Shklovsky, Boris Eichenbaum,
3 Marksizm (I) Sovyet Sosyalist Gerçekçiliği
4 Marksizm (II) Frankfurt Okulu (Theodor Adorno, Herbert Marcuse, Walter Benjamin)Terry Eagleton, Eleştiri ve İdeoloji: Marksist Edebiyat Teorisi Üzerine Bir Çalışma, İstanbul, İletişim Yayınları.
5 Yapısalcılık Dilbilimsel Arkaplan (Ferdinand de Saussure, Roman Jokobson Yapısalcı Anlatıbilim Viladimir Propp, A.J. Greimas, Tzvetan Todorov, Gerard Genette Yapısalcılık ve Göstergebilim Roland Barthes)Edebiyat Kuramı Giriş, İstanbul, Ayrıntı Yayınları.
6 Psikanaliz ve Psikanalitik Eleştiri I : Sigmund Freud Sanat ve Edebiyat, Yaratıcı Yazarın Gündüz Düşleri, Tekinsiz, Sahnedeki Psikopatolojik Kişilikler; Terry Eagleton, Edebiyat Kuramı Giriş, İstanbul, Ayrıntı Yayınları.
7 Psikanaliz ve Psikanalitik Eleştiri II: Jaques Lacan; Julia Kristeva,Korkunun Güçleri: İğrençlik Üzerine Deneme; Harold Bloom, Etkilenme Endişesi; Saffet Murat Tura, Freud'dan Lacan'a Psikanaliz; Terry Eagleton, Edebiyat Kuramı Giriş, İstanbul, Ayrıntı Yayınları.
8 Post-Yapısalcılık Jacques Derrida "İnsan Bilimlerinin Söyleminde Yapı, Gösterge Ve Oyun" ve Roland Barthes “Yazarın Ölümü”
9 Okur Merkezli Kuramlar: Hans Robert Jauss, Wolfgang Iser, Stanley Fish, Berna Moran, Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, Terry Eagleton, Edebiyat Kuramı Giriş, İstanbul, Ayrıntı Yayınları.
10 Yeni Tarihselcilik , Stephan Greenblatt; Shakespeare Ve Kültür Birikimi Sibel Opperman;Postmodern Tarih Kuramı, Edebiyatın omuzundaki melek : edebiyatın tarihle ilişkisi üzerine yazılar / yayına hazırlayan Zeynep Uysal; Greenblatt'ın Yeni Tarihselci Eleştirisi; Mehmet Fatih Uslu
11 Judith Butler: “Performatif Cinsiyet Teorisi"; Cinsiyet Belası
12 Jean Baudrillard "Simülakrlar ve Simülasyon"
13 Gilles Deleuze, Félix Guattari, Kafka: Minör Bir Edebiyat İçin, ”Bin Yayla: Kapitalizm ve Şizofreni içinde Giriş: Rhizome.
14 Terry Eagleton: Kuramdan Sonra

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024