ÇAĞDAŞ DÜNYA TARİHİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Dersin kapsam ve amacı belirlenecektir. Türkiye'nin stratejik ve tarihi konumu üzerine tartışılacak ve bu konumun önemi ve getirileri analiz edilmeye çalışılacaktır. Bununla birlikte, Türkiye'nin stratejik konumunun doğurduğu sonuçlar değerlendirilecektir. Okuma Listesi: McNeil, William H., Dünya Tarihi, İstanbul, İmge Kitabevi, 2008. Okuma Tavsiyesi: Woodruff, William, Modern Dünya Tarihi, İstanbul, Pozitif Yayıncılık, 2007.
2 Türkiye'nin komşuları ile olan ilişkilerine değinilecek, komşuları ile siyasi, kültürel ve ticari ilişkileri değerlendirilmeye çalışılacaktır. Bu ilişkilerin yıllar içinde geçirdiği değişimler her ülke için saptanacaktır. Bununla birlikte, son yıllarda komşularımızla gerçekleştirdiğimiz önemli antlaşmalar ve işbirliklerine yer verilecektir. Okuma Listesi: Ed. Pınar Yürür, Arda Özkan, Soğuk Savaş Sonrası Türkiye'nin Komşu Siyaseti, Detay Yayıncılık, 2016. Der. Mustafa Türkeş, İhsan Uzgel, Türkiye'nin Komşuları, İmge Kitabevi, 2002. Okuma Tavsiyesi: Hakan Sezgin Erkan, Sina Kısacık, Damla Sevimli, Türkiye'nin Komşuları, C.l, Kanes Yayınları, 2015.
3 İngiltere ve Fransa'nın dünya politikalarının ne yönde olduğu, yıllar içinde geçirdiği değişimler konuşulacaktır. Günümüzde geldiğimiz noktada bu ülkelerin politikalarının geçmişteki politikalarıyla arasındaki farklılıklara değinilecektir. Okuma Listesi: Cem Eroğlu, Çağdaş Devlet Düzenleri, İstanbul, İmaj Yayıncılık, 2016. Okuma Tavsiyesi: İzzet Çıvgın, Remzi Yardımcı, Çağdaş Dünya Tarihi, Maya Akademi, 2009.
4 Almanya ve İtalya'nın dünya politikalarının ne yönde olduğu, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana bu ülkelerin ekonomik ve siyasi olarak geçirdiği ilerleme ve değişimlerin ne yönde olduğu belirlenmeye çalışılacaktır. Okuma Listesi: Norman Davies, Avrupa Tarihi, İmge Kitabevi, 2011. J. M. Roberts, Avrupa Tarihi, Çev. Fethi Aytuna, İnkılap Kitabevi, 2010.
5 SSCB/ Rusya Federasyonu ve Çin'in dünya politikalarına değinilip Rusya'nın değişimi ile Çin'in ekonomik büyümesinin nedenleri ve sonuçlarından bahsedilecektir. Okuma Listesi: McNeil, William H., Dünya Tarihi, İstanbul, İmge Kitabevi, 2008. Okuma Tavsiyesi: Woodruff, William, Modern Dünya Tarihi, İstanbul, Pozitif Yayıncılık, 2007.
6 Ara Sınav Japonya ve ABD'nin yıllar içinde dünya politikaları ve bu ülkelerin Türkiye ile olan siyasi ve ticari ilişkileri saptanacaktır. Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrası geçirdiği ciddi dönüşüm analiz edilmeye çalışılacaktır. Okuma Listesi: A. Mete Tuncoku, Japon Dış Politikası, Sistematik ve Bölgesel Aktörlerle İlişkiler, Nobel Akademik Yayıncılık, 2013. Okuma Tavsiyesi: McNeiI, William H., Dünya Tarihi, İstanbul, İmge Kitabevi, 2008.
7 Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tarihine, kuruluşuna ve kurului amaçlarına değinilecektir. Kurucu ülkelerin ve üye ülkelerin hangileri olduğu ve pozisyonları analiz edilecek, kuruluşların günümüzde ne tür faaliyetler gösterdiğinden bahsedilecektir. Okuma Listesi: Der. Nejat Doğan, Cenap Çakmak, Halil Kürşad Aslan, Birleşmiş Milletler: BM ve Sistemi ve Reformu, Siyasal Kitabevi, 2014. Okuma Tavsiyesi: Ömür Orhun, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları, 2009.
8 Avrupa Birliği'nin oluşum süreci, kuruluş nedenleri ve kuruluşundan bahsedilerek Birliğin üyelerine değinilecektir. Bununla birlikte, Birliğin kurulduğu dönemden beri geçirdiği değişimler analiz edilecektir.)Okuma Listesi: M. Serdar Palabıyık, Ali Yıldız, Avrupa Birliği, Odtü Yayıncılık, 2006.
9 Avrupa Birliği'nin güncel politikaları analiz edilecek ve ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinilecektir. Okuma Listesi: M. Serdar Palabıyık, Ali Yıldız, Avrupa Birliği, Odtü Yayıncılık, 2006.
10 Dünyadaki ekonomik oluşumların (NAFTA, PAFTA, KEiB, ECO) kuruluş amaçları, kuruluş tarihleri ve kuruluşlara üye olan ülkelere değinilecektir. Tüm kuruluşların sırayla faaliyetleri değerlendirilip bu faaliyetler analiz edilmeye çalışılacaktır. Okuma Listesi: İlker Parasız, Uluslararası Ekonomik Mali Kuruluşlar ve Oluşumlar, Bursa, Ezgi Kitabevi Yayınları, 2004.
11 Dünyadaki ekonomik oluşumların (NAFTA, PAFTA, KEiB, ECO) kuruluşundan itibaren gerçekleştirdikleri faaliyetler ve faaliyet politikalarında meydana gelen değişimlerin analizi yapılmaya çalışılacaktır. Okuma Listesi: İlker Parasız, Uluslararası Ekonomik Mali Kuruluşlar ve Oluşumlar, Bursa, Ezgi Kitabevi Yayınları, 2004. Okuma Tavsiyesi: J. M. Roberts, Avrupa Tarihi, Çev. Fethi Aytuna, İnkılap Kitabevi, 2010.
12 Kafkasya ve boru hatlarının güzergahları ve ekonomik getirileri değerlendirilip analiz edilecektir.
13 İkinci Dünya Savaşı sürecinde ve savaş sonrası dönemde Türkiye'nin Orta Doğu politikası ve bu politikada yıllar içerisinde meydana gelen değişimler değerlendirilecektir. Bununla birlikte, günümüzde Türkiye'nin Orta Doğu siyaseti analiz edilmeye çalışılacaktır. Okuma Listesi: Mithat Atabay, Son Yüzyılda Türkiye ve Ortadoğu, Paradigma Akademi Yayınlan, 2016. Okuma Tavsiyesi: Bernard Lewis, Ortadoğu, Çev. Selan Y. Kölay, Arkadaş Yayıncılık, 2015.
14 Tarihi süreçte Türkiye'nin Kuzey Afrika ile olan ilişkileri ve günÜmÜze kadar olan dönemde Türkiye'nin bu ülkelere yönelik politikalarında meydana gelen değişimlerden bahsedilecektir. Ardından, dönem boyunca işlenen konuların genel bir değerlendirmesi yapılacaktır. Okuma Listesi: McNeil, William H. Dünya Tarihi, İstanbul, İmge Kitabevi, 2008.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024