TÜRKİYE VE YENİ TÜRK CUMHURİYETLERİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Dersin kapsam ve amacı belirlenecek ve dersin öğrenme çıktıları analiz edilecektir. Genel olarak bugün ayrı isimler altında kurulmuş cumhuriyetlerde yaşayan fakat geniş manada aynı milletin mensupları olan Türkiye ile Türk Cumhuriyetlerinin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın) vatandaşlarının ortak tarihi ve kültürel bağları hakkında bilgi edinilecektir. Okuma Listesi: Halil Bal, Kafkas İslam Ordusu, İdil, İstanbul 2010.
2 Türk Cumhuıiyetlerinin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın) kısa tarihleri anlatılmak üzere konuya giriş yapılacak, bu anlamda Azerbaycan ve Kazakistan'ın tarihlerinden kısaca bahsedilecektir. Okuma Listesi: Mahmud İsmailov, Azerbaycan Tarihi, İlkçağlardan xx. Yüzyıl Başlarına Kadar, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, 2014. Ali İpek, Azerbaycan Tarihine Giriş, Lalezar Kitabevi, 2007. Kazakistan Tarihi- Makaleler, Türk Tarih Kurumu, Ankara, 2007. Okuma Tavsiyesi: Bağdat Amreyev, Günümüzde Kazakistan Türkiye İlişkileri ve Türk Dünyası, Hayat Yayınlan, 2011.
3 Türk Cumhuriyetlerinin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın) kısa tarihleri anlatılmak üzere ikinci hafta giriş yapılmış olan konuya Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın tarihleri işlenerek devam edilecektir. Okuma Listesi: Erhan Arıklı, Başlangıçtan Günümüze Kırgızistan ve Kırgızlar, Nüans Kitabevi, 2015. Fikret Türkmen, Türkmenistan Kültürü Araştırmaları, Atatürk Kültür Merkezi Yayınlan, 2010. Okuma Tavsiyesi: Ahmet Cihan, Gelenek ile Modernite Arasında Kırgızistan, Ark Kitapları, 2006.
4 Türk ülkelerinin Çarlık Rusyası tarafından işgali ve Rusyanın bu ülkelerde yönetimi konusu analiz edilecektir. Çarlık Rusya'nın Orta Asya'da yürüttüğü işgal siyaseti, işgallerin sebepleri ile işgal sonrası kurduğu yeni düzende Türk halklarının durumuna değinilecektir. Ayrıca, Rusya'nın, imparatorlukta yaşayan halkların Çar Hükümeti'nin siyasetine itirazını dizginlemek amacıyla gerçekleştirdiği çeşitli faaliyetlerine de değinilecektir. Okuma Listesi: Saadettin Gömeç, Türk Cumhuriyetleri Tarihi, Konya, Kömen Yayınları, 1996. Baymirza Hayit, Türk Dünyasında Rus Emperyalizminin İzleri, İstanbul: Sabah, 1978. Zeki Velidi Togan, Hâtıralar: Türkistan ve Diğer Müslüman Doğu Türklerinin Millî Varlık ve Kültür Mücadeleleri, Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı, 1999.
5 Rusya Çarlığının yıkılması ve Sovyet yönetiminin kurulması sırasında Türk ülkelerinin durumuna değinilecek ve analiz edilecektir. Okuma Listesi: Saadettin Gömeç, Türk Cumhuriyetleri Tarihi, Konya, Kömen Yayınları, 1996. Baymirza Hayit, Türk Dünyasında Rus Emperyalizminin İzleri, İstanbul: Sabah, 1978. Zeki Velidi Togan, Hâtıralar: Türkistan ve Diğer Müslüman Doğu Türklerinin Millî Varhk ve Kültür Mücadeleleri, Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı, 1999.
6 İki hafta sürecek olan Sovyetler Birliği Döneminde Türk Cumhuriyetleri konusuna giriş yapılacaktır. Sovyetler'in Türk Cumhuriyetleri üzerinde uyguladığı siyasi ve sosyal politikalar analiz edilmeye çalışılacaktır. Okuma Listesi: Emine Gürsoy Naskali, Liaisan Şahin, Stalin ve Türk Dünyası, Kaktüs Yayınları, 2007. Kamuran Gürün, Türk-Sovyet İlişkileri (1920-1953), Türk Tarih Kurumu Selami Kılıç, Türk-Sovyet İlişkilerinin Doğuşu, Ülke Kitaplan. )kuma Tavsiyesi: Cemil Hasanlı, Türk-Sovyet İlişkileri, Bilgi Yayınevi, 2011. jrdoğan Merçil, Müslüman Türk Devleti Tarihi, Bilge Kültür Sanat, 2013.
7 Bir önceki hafta giriş yapılmış olan Sovyetler Birliği Döneminde Türk Cumhuriyetleri konu başlığına devam edilecektir. Çarlık Rusyası döneminde işgal edilen Türk topraklarında asimilasyon (Ruslaştırma) politikası başlatıldı. İlk olarak Türkler Hristiyanlaştırılarak asimile edilmeye çalışıldı. Bu bölgede Rus okulları açılarak Türklerin kültür ve dillerinin de değiştirilmesi hedeflendi. Okuma Listesi: Emine Gürsoy Naskali, Liaisan Şahin, Stalin ve Türk Dünyası, Kaktüs Yayınları, 2007. Kamuran Gürün, Türk-Sovyet İlişkileri (1920-1953), Türk Tarih Kurumu Selami Kılıç, Türk-Sovyet İlişkilerinin Doğuşu, Ülke Kitapları. Okuma Tavsiyesi: Cemil Hasanlı, Türk-Sovyet İlişkileri, Bilgi Yayınevi, 2011. Erdoğan Merçil, Müslüman Türk Devleti Tarihi, Bilge Kültür Sanat, 2013.
8 Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık kazanma süreçleri konusu işlenecektir. Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Soğuk savaşın sona ermesi ile Orta Asya'da yeni birçok Türk devletleri ortaya çıkmıştır. Bağımsız yeni Türk devletlerinin ortaya çıkması bölgede jeostratejik ve jeopolitik dengelerin değişmesinde büyük rol oynamıştır. Ortaya çıkan bu Türk devletlerinin oluşum süreçleri ve hem Türkiye hem dünya siyasetine etkileri ele alınacaktır. Okuma Listesi: Hakan Kurt, Türk Cumhuriyetlerinin Bağımsızlık Süreçleri ve Türk Basınına Yansımaları 1985-1993. Feyzullah Budak, Yeniden Bağımsızlık Sürecinde Türk Dünyası Notları, İleri Yayınları, 2016.
9 Türkiye'nin Türk Cumhuriyetlerine Mali Yardımı konusu işlenecek ve bu mali yardımın Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerindeki yankıları analiz edilecektir. Bununla birlikte, bu mali yardımların ne şekilde değerlendirildiği saptanmaya çalışılacaktır. Okuma Listesi: Haydar Çakmak, Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye Türk Cumhuriyetleri İlişkileri, Barış Kitap,2012.
10 Türk iş adamlarının Türk Cumhuriyetlerinde yaptığı yatırımlar konusu işlenecektir. Bu yatırımların hangi Cumhuriyetlerde yoğunlaştığı ve yatırımlar için hangi sektörlerin tercih edildiği ile birlikte bu yatırımların Türk Cumhuriyetlerinde nasıl yankı bulduğu analiz edilecektir. Okuma Listesi: Haydar Çakmak, Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye Türk Cumhuriyetleri İlişkileri, Barış Kitap,2012.
11 Türkiye'nin Türk Cumhuriyetlerine yönelik eğitim ve kültür siyaseti konusu işlenecektir. Türkiye'nin eğitim alanında ve kültürel alanda Türk cumhuriyerleri ile olan ilişkileri, bu alandaki girişimleri ve girişimlerinin somut sonuçları değerlendirilmeye çalışılacak, ilerleyen süreçlerde nasıl bir siyaset izlenmesi gerektiği konusunda fikir yürütülecektir. Okuma Listesi: Haydar Çakmak, Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye Türk Cumhuriyetleri İlişkileri, Barış Kitap,2012.
12 Türk Cumhuriyetlerinin Türkiye için stratejik önemi konusu işlenecektir. Türkiye ile Türk cumhuriyetleri arasında yapılması planlanan ve yapım sürecinde olan bazı boru hatları ve projeler değerlendirilecek, gelecekte bu coğrafi konumun nasıl değerlendirilebileceğine ilişkin analizler yapılmaya çalışılacaktır. Okuma Listesi: Haydar Çakmak, Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye Türk Cumhuriyetleri İlişkileri, Barış Kitap,2012.
13 Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerin bugünkü durumu adlı konu başlığına geçiş yapılacaktır. Türkiye ile Türk Cumhuriyetlerinin arasında mevcut olan ilişkilerin değerlendirilmesi yapılacak, bu ilişkilerin kültürel, ekonomik ve siyasi yönleri analiz edilmeye çalışılacaktır. Bununla birlikte, bu ilişkileri özellikle kültürel ve ekonomik düzeyde kuvvetlendirmek için yapılabilecek hamleler konusnda fikir yürütülmeye çalışılacaktır. Okuma Listesi: Haydar Çakmak, Mehmet Seyfettin Erol, Türkiye Türk Cumhuriyetleri İlişkileri, Barış Kitap,2012.
14 Bir önceki hafta giriş yapılmış olan Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerin bugünkü dunımu adlı konu başlığına devam edilecek ve konu bitirilecektir. Ardından bir dönem boyunca işlenmiş olan dersin genel bir değerlendirmesi yapılacaktır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024