YAKINÇAĞ TARİHİNE GİRİŞ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Yakınçağ Osmanlı tarihinin tanımı, ihtiva ettiği dönem. Osmanlı Vak'anüvisleri ve eserleri hakkında genel bilgi.
2 Yakındöneme dair birincil ve ikincil kaynaklar. Kaynak temininde kütüphane ve arşivler.
3 1789 Fransız İhtilali ve Osmanlı Devleti'ne etkileri. Osmanlıda Nizam-ı Cedit reformları. II. Selim devri önemli hadiseleri. Konuya dair kaynaklar.
4 II. Mahmud dönemi Osmanlı devlet teşkilatı. Yapılan ıslahatlar. İsyanlar, 1826 Yeniçeri Ocağının kaldırılışı ve yeni askeri teşkilat, 1821 Rum isyanı, 1827 Navarin baskını, Osmanlı-Rus savaşları, Yunanistan'ın bağımsızlığı, Mısır Valisinin isyanı ve dönemin diğer önemli siyasi olayları, merkezi idarede nezaretlerin kuruluşu, eğitim alanındaki yenilikler. Konuya dair kaynaklar.
5 1839 Tanzimat Fermanının ilanı. Osmanlı modernleşme tarihinin genel bir değerlendirilmesi. Tanzimat'a tepkiler. Dönemin Padişahı Sultan Abdülmecid'in icraatları. Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa ve Boğazlar Sorununun halli, 1853-56 Kırım Harbi, Islahat Fermanının ilanı. Osmanlı Müslim-Gayrimüslim ilişkilerinin genel bir değerlendirilmesi. Bahsi geçen süreçte Osmanlıya Avrupa Müdahalesi.
6 1861'de Sultan Abdülaziz'in tahta çıkışı. Yeni dönemde Osmanlıda ortaya çıkan fikir akımları (Yeni Osmanlılar), etkili muhalefetin doğuşu, basın ve yayın alanındaki gelişmeler. Avrupa müdahalesi ile çıkan iç isyanlar (Suriye, Girit, Lübnan, Karadağ gibi). Lüks tüketim ve Osmanlı sosyal yaşamındaki değişimler, yaşanan ekonomik sorunlar. Avrupa’da Alman ve İtalyan birliklerinin kuruluşu ve yeni dengeler. Padişahın bir darbe ile tahttan indirilişi ve ölümü tartışmaları. Konuya dair birincil kaynaklar.
7 Ara Sınav / Abdülaziz ardından kısa süreli Sultan V. Murad saltanatı. Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışı. I. Meşrutiyetin ilanı; 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı ve Berlin Anlaşmasının tahlili.
8 Ara Sınav / II. Abdülhamid devri hadiseleri ve konuya dair kaynaklar.
9 Ermeni Meselesi'nin başlaması. Konuya dair kaynakların tahlili.
10 II. Meşrutiyetin ilanı ve çıkan olaylar. Osmanlı basını. Konuya dair kaynaklar.
11 Trablusgarp ve Balkan Savaşları; kaybedilen topraklar. Konuya dair kaynaklar.
12 I. Dünya Savaşı'nın sebepleri, Osmanlı Devleti'nin savaşa iştiraki.
13 Çanakkale Savaşları ve sonuçları.
14 I. Dünya Savaşı'nın sonuçları. 1918 Mondros. Kurtuluş Savaşı'nın başlaması. Konuya dair birincil kaynaklar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024