FELSEFEDE YÖNTEM VE TEMELLENDİRME

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 FELSEFEDE KİŞİSEL KAYGILAR VE MERAKLAR: Felsefede araştırmacı olmanın kişisel kaygıların ve merakların önemi tartışılmaktadır. Felsefede ne yapmak istendiği sorgulanmaktadır.
2 FELSEFE SORUSUNUN ÖZELLİKLERİ: Felsefe sorusunun kişinin kendine sorulduğu vurgusu yapılarak sorunun kişiyi nasıl yönlendirdiği üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, öğrencilerin kendileri için seçtikleri sorular tartışılmaktadır.
3 FELSEFENİN KONUSU: Araştırma birimi olarak felsefenin araştırma sahasının ne olduğu sorgulanıp tartışılmaktadır. Felsefenin kendisine has bir konusunun olup olmadığı diğer araştırma alanlarıyla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir.
4 FELSEFE VE EVREN TASAVVURU: Evren tasavvuru açıklanmakta ve felsefenin temel konularıyla nasıl bir ilişki içinde olduğu incelenmektedir.
5 FELSEFENİN YÖNTEMLERİ: Şüphe, eleştiri, mantık, diyalektik, retorik, fenomenoloji, hermenoitik gibi gibi felsefede sıkça anılanların felsefe yapmada nasıl rol oynadıkları tartışılmaktadır.
6 FELSEFE YÖNTEM MİDİR?: Felsefenin konularının belirsizliği, kendine özgü bilgi tipinin olmaması, yöntemlerinin diğer araştırma alanlarında da kullanılması felsefenin yöntem olabileceği düşüncesi tartışılmasını gerekli kılmaktadır.
7 Ara Sınav
8 FELSEFEDE ŞÜPHENİN ÖZELLİKLERİ : Şüphe, eksikliği, tutarsızlığı güvensizliği uyandırdığından felsefi araştırmaların başlangıcında yer almaktadır. Şüpheden kurtulmak felsefe yapmayı gerektirir.
9 FELSEFEDE ELEŞTİRİNİN ÖZELLİKLERİ: Eleştirinin felsefedeki rolü ve eleştirinin yapısı ile aşamaları tartışılmaktadır.
10 TEMELLENDİRME ŞARTLARI: Felsefe yapmanın göstergesi olan temellendirmenin özellikleri anlatılmaktadır.
11 TANIMLAMA, SINIFLAMA ve KAVRAMLAŞTIRMA: Felsefe temellendirmelerinde kullanılan yöntem unsurları tanıtılmakta ve birbirleriyle ilişkileri örneklerle açıklanmaktadır.
12 TUTARLILIK, GENELLEŞTİRME ve SİSTEMELŞTİRME: Bu kavramların felsefi temellendirmelerde nasıl kullanıldıkları üzerinde durulmaktadır.
13 FELSEFE YAPMANIN ŞARTLARI: Felsefe yapmak ne demek olduğu belirtilmekte ve felsefe yapmak için iddianın, temellendirmenin varılan sonuçların, yöntem unsurlarının kullanımının rolleri ele alınmaktadır.
14 FELSEFİ BİLİNÇ: Felsefede yöntem unsurlarının kullanımı, temellendirmeler yapmanın, felsefecinin kendine ve felsefeye karşı sorumlulukları tartışılmaktadır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024