SUALTI AKUSTİĞİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Sualtı akustiği kuram ve uygulamalarına giriş; sualtı akustiği tarihçesi; temel kavramlar (ses, akustik enerji yoğunluğu ve şiddeti, desibel ölçeği, ses hızı, frekansı, dalga boyu, dalga sayısı, akustik empedans); akustik sıkışmanın termodinamiği; isentropik varsayım.
2 Denizlerin fiziksel ve biyolojik karakterleri, denizlerde tabakalanma; ses hızı profil yapısı; sudaki ses hızını etkileyen parametreler ve ortak etkileri; ses hızı profillerinin dolaylı ve doğrudan ölçülmesi.
3 Akustik dalga yayılımı (Huygens yasası, interferans, yakın/uzak alan, Lloyd?s ayna etkisi); tek boyutta akustik dalga hareketi; tek boyutta korunum denklemleri; tek boyutlu dalga denkleminin çıkartılması, çözümü; dalga hareketinin karmaşık üstel gösterimi; küresel ve düzlem dalgalar.
4 Işın yayılım yolları, kırılımı, transmisyon pulsu zamanlaması; radar prensipleri; Helmholtz denklemi; lineerlik ve süperpozisyon ilkesi; akustik enerji yoğunluğu ve şiddeti; duran dalgalar; düzlem dalga denklemi (doğrusal yaklaşım).
5 Yüzeylerde yansıma ve transmisyon; Fresnel bölgeleri; ışın yolları boyunca transmisyon; ışın yolu örnekleri; iletim kayıpları; sönümleme, soğrulma ve saçılma kayıpları; yankıma seviyesi; sonar hedeflerinde yankıma ve saçılma; deniz tabanı çökellerinin akustik yayılım modellemesindeki etkileri.
6 Akustik yayılım ve sonar ortam şartları; sonar hesaplamalarında kullanılan parametreler; yönlülük indeksi hesabı; FOM; sinyal belirleme ölçütleri; pasif sonar denkleminin çıkartılması; aktif sonar denklemlerinin (gürültü ve reverberasyon sınırlı) çıkartılması.
7 Akustik alana etki eden ortam parametreleri ve mevsimsel değişimleri; deniz suyundaki akustik yayılım ve paternler; akustik ortam gürültüleri; Wenz eğrileri; kavitasyon; derinliğin gürültüye etkisi; yankıma (hacim, yüzey, dip); deniz tabanı ve dip çökellerinin akustik özellikleri.
8 Aktif ve pasif akustik; sonar menzili hesabı; sonarlar ve özellikleri; transdüser dizilim özellikleri; askeri uygulamalar; silah sistemleri; mayın harbi; sualtı belirleme ve izleme sistemleri; ölçüm platformları.
9 Akustik sistemler (sonarlar, akustik iskandiller, yan tarama sonarı, çok bimli sonar, Doppler sonar); amaca yönelik uygulamalar; yan-taramalı sonarlar uygulamaları; deniz tabanı haritalanması (batimetrik, sismik, yan taramalı mozaik, çok bimli); yorumlama ve raporlanma teknikleri; Doppler yasası ve ADCP akıntı ölçerler; akustik tomografi.
10 Kaynak ve alıcılar; transdüser elemanları; ses kaynakları; seçim standartları, transducer yapı ve özellikleri; yönlülük; transdücerden yayılım; transdüserlerin kalibrasyonu; kavitasyon; transducer montesinde ve kullanımında önemli hususlar.
11 Denizlerdeki ses dalgalarının veri işlemi (örnekleme, filtreleme, Fourier transformları, evrişim, spectral analizler, sudaki sesler, Knudsen deniz durumu sesleri, gemi gürültüsü); sudaki kabarcıklar, biomas ekoları, reverbereasyon ve saçılım modelleri; bioakustik.
12 Akustik yayılım (geoakustik; tahmin) modelleri; menzil bağımlı modeller; 3B modeller; odaklanma faktörleri; gölge bölgeleri ve kostikler; ışın yolu izleme yöntemlerinin uygulamada kullanımı.
13 Türkiye Denizlerindeki akustik ortam şartları ve akustik yayılım; akustik tahmin modellerinin denizlerimizdeki uygulamaları.
14 Bilgisayar ortamında ışın yolu ve transmisyon kaybı modellenmesi uygulamaları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024