UYGULAMALI VERGİ MUHASEBESİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Verginin Temel Kavramları
2 Vergi Kanunlarının Yapısı ve Vergiye Tabi Kazanç Türleri
3 Vergi Kanunlarının Yapısı ve Vergiye Tabi Kazanç Türleri (devam)
4 Kurumlar Vergisi Uygulamasına Giriş
5 Vergiye Tabi Kazanç ve Bu Kazançtan İndirilemeyen Giderler
6 İştiraklerden Kazançlarda İstisnalar
7 İştiraklerde Kazançlarda İstisnalar (devam)
8 Taşınmaz Satışlarında İstisna
9 Taşınmaz Satışlarında İstisna (Devam)
10 Kalıcı fark yaratan diğer İstisna Örnekleri
11 Ar-Ge İndirimi
12 Bağış ve yardımlarda İndirim
13 Yurtdışına verilen belirli hizmetlerde indirim.
14 Nakit sermaye artırımında indirim.
Hafta Uygulama Konu Başlıkları
1 Vergi hukukunun temel kavramları / vergi hukukunun kaynakları Örneklerle vergi mükellefi / vergi sorumlusu
2 Gelir vergisi kanununa göre kazanç türleri / gelir ve kurumlar vergisi kanunlarının yapısı
3 Gelir vergisi kanununa göre kazanç türleri / gelir ve kurumlar vergisi kanunlarının yapısı (devam)
4 Vak’a 1 – Giriş Vak’ası: Kanuni veya işmerkezi Türkiye’de bulunan bir işletmenin hiçbir istisna ve indirimden yararlanmaması ve indirilemeyek harcamalar yapmamış olması halinde Kurumlar vergisine Tabi kazancın tespiti ve verginin hesaplanması.
5 Vak’a 2 – Kanunen Gider Kabul Edilmeyen Harcamalar: Kanuni veya işmerkezi Türkiye’de bulunan bir işletmenin hiçbir istisna ve indirimden yararlanmaması ancak kurum kazancından indirilemeyecek harcamalarının bulunması.
6 Vak’a 3 – İştiraklerden Kazançlarda İstisnalar: a. İştirak kazancının, Türkiye Muhasebe Standartlarına ve Vergi kanunlarına göre farklı tanımları. b. İştirak kazancı istisnası koşulları, uygulanma durumunda vergiye tabi kurum kazancının belirlenmesi. c. İştirak payı satış kazancı istisnası uygulanması durumunda vergiye tabi kurum kazancının belirlenmesi. d. İştirak kazancı istisnası ve iştirak pay satış kazancı istisnasının, TMS’ye göre raporlanacak vergi borcuna ayrı ayrı etkisi
7 Vak’a 3 İştiraklerden Kazançlarda İstisnalar (Devam): a. Yurtdışı iştirak kazancı istisnası uygulanması durumunda vergiye tabi kurum kazancının belirlenmesi. b. Yurt dışı iştirak payı satış kazancı istisnasından yararlanılması durumunda vergiye tabi kurum kazancının belirlenmesi c. Kontrol edilen yurtdışı kurum kazancının vergiye tabi kazanca ilavesi. d. TMS’ye göre raporlanacak vergi borcuna etki.
8 Vak’a 4 Taşınmaz Satışlarında İstisna a. Vergi kanunlarına göre taşınmazın tanımı. Taşınmaz satış kazancı istisnasının koşulları. b. Taşınmaz satışlarında istisnadan yararlanılması durumunda vergiye tabi kurum kazancının belirlenmesi. c. Taşınmaz satışlarında istisnadan yararlanmanın, VUK hükümlerine göre düzenlenen cari dönem ve gelecek dönem finansal tablolarına etkileri. d. Taşınmaz satışlarında istisnadan yararlanan bir işletmenin TMS’Ye göre hazırlanan finansal tabloları ile VUK’a göre hazırlanan finansal tabloları arasındaki farklar. e. TMS’ye göre hazırlanmış finansal tablolarda raporlanacak vergi borcuna etki.
9 Vak’a 4 – Taşınmaz Satışlarında İstisna (Devam) a. Yenileme fonu, koşulları ve uygulanması. b. Yenileme fonu ve taşınmaz satışlarında istisnadan birlikte yararlanılması. c. TMS’ye göre hazırlanmış finansal tablolarda raporlanacak vergi borcuna etki.
10 Vak’a 5 – Kalıcı fark yaratan diğer istisna örnekleri a. Yurt dışı işyeri kazancı istisnası, koşulları ve uygulanması. b. Özel okullara tanınan istisna, koşulları ve uygulanması. c. Sınai mülkiyet haklarından kazançlarda istisna, koşulları ve uygulanması. d. TMS’ye göre hazırlanmış finansal tablolarda raporlanacak vergi borcuna etki.
11 Vak’a 6 – AR-GE İndirimi a. İndirim kavramı. b. Ar-Ge İndirimi. Koşulları ve Uygulanması c. TMS’ye göre hazırlanmış finansal tablolarda raporlanacak vergi borcuna etki.
12 Vak’a 7 – Bağış ve yardımlarda İndirim a. Koşullar ve uygulama b. TMS’ye göre hazırlanmış finansal tablolarda raporlanacak vergi borcuna etki.
13 Vak’a 8 – Yurtdışına verilen belirli hizmetlerde indirim. a. Koşullar ve Uygulama b. TMS’ye göre hazırlanmış finansal tablolarda raporlanacak vergi borcuna etki.
14 Vak’a 9 – Nakit sermaye artırımında indirim. a. Koşullar ve Uygulama b. TMS’ye göre hazırlanmış finansal tablolarda raporlanacak vergi borcuna etki.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024