DEĞER SİSTEMLERİ : SORUNLAR VE TARTIŞMALAR

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Değer Tanımı ve Değerlerin Sistemleşme Süreçleri: İhtiyaçların değerleri oluşturma süreçleri, değerlerle kurumlar arası ilişkiler ve değerlerin neden belirleyici oldukları konu edinilmektedir.
2 Değer Dönüşümleri: Değerlerin ihtiyaçlara ve sorunlara bağlı olarak içerik ve biçim olarak nasıl dönüştükleri anlatılmaktadır.
3 Değer Türleri ve Hiyerarşileri: İhtiyaçlara ve yorumlara bağlı olarak değerlerin sınıflandırılmalarının nasıl yapıldıkları ve hiyerarşilerin nasıl oluşturuldukları üzerinde durulmaktadır.
4 Değer Sistemi Olarak Bilgi ve Felsefe: İnsan olmanın temel şartını oluşturan düşünme ve bilginin hangi ihtiyaçlara bağlı olarak geliştikleri tartışılmaktadır. Bilgi ve düşünceyi araştıran felsefenin değer sistemi olarak özellikleri anlatılmaktadır.
5 Değer Sistemi Olarak İnsanlık: Bütün değerleri üreten insanın kendisini nasıl değerlendirildiği insan hakkındaki düşünceler üzerinden tartışılmaktadır. İnsanlık kavramına ne türden özellikler yüklendiği tartışılmaktadır.
6 Değer Sistemi Olarak Ahlak: Ahlakın temel kavramlarının neler oldukları ve değer sistemini nasıl oluşturdukları konu edinilmektedir.
7 Ara Sınav
8 Değer Sistemi Olarak İktisat: İktisadın kökenleri ve toplumsal yapıdaki yeri, öne çıkan değerleri, yaşanılan değer dönüşümleri üzerinde durulmaktadır.
9 Değer Sistemi Olarak Siyaset: Siyasetin, ortaya çıkmasına neden olan ihtiyaçlar, geliştirilen yapısı, temel değerleri tartışılmaktadır.
10 Değer Sistemi Olarak Din: Dinin, kökeni, hangi ihtiyaç türüne cevap verdiği, oluşturduğu değerler, anlayış farklılıkları tarihsel bağlamlarıyla değerlendirilmektedir.
11 Değer Sistemi Olarak Bilim: Kökeni, amacı, süreci, türleri ve işlevleri açılarından anlatılmaktadır.
12 Değer Sistemi Olarak Siber Evren: 21. yüzyılın değer hiyerarşinin tepesinde yer almaya en yakın aday olan internetin toplumsal yapıları ve değerleri nasıl dönüştürdüğü, yeni değerleri nasıl oluşturduğu üzerinde durulmaktadır.
13 Değer Sistemi Olarak İnsanımsılar: Yapay zekaların ve yapaylaştırılan insanların 21. yüzyıl süresince insanı, toplumu ve dünyayı nasıl dönüştürecekleri konu edinilmektedir.
14 Değer Sistemi Olarak Zaman: İnsanın varoluşunu zamana bağlı olarak nasıl dönüştürdüğü, zaman bilincini nasıl geliştirdiği, değerleri dönemlere göre nasıl algıladığı, gelecek boyutunun önemi tartışılmaktadır.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024