EKONOMİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Ekonomi dersinin amacı ve kapsamı; makro ve mikro ekonomi tanımı; ekonomide kullanılan kıtlık, tercih, ihtiyaç, fayda, fiyat, mal, arz ve talep gibi temel kavramların tanımı; ekonomi biliminin ilgilendiği temel sorunlar ve diğer bilimlerle ilişkisi.
2 Tarihsel süreç içerisinde ekonomi biliminin gelişimi; üretim kavramı ve üretim çeşitleri; üretimde kullanılan girdilerin (toprak, emek, kapital, girişim) özellikleri ve gelirleri
3 Ekonomik sistemler ve özellikleri: kapitalist ekonomik sistem, sosyalist ekonomik sistem, karma ekonomik sistem.
4 Ekonomik yaşamı etkileyen koşullar; doğal koşullar; demografik koşullar: Malthus ve Optimum nüfus teorileri, ülkemizin demografik özellikleri; hukuki ve toplumsal koşullar; teknolojik koşullar.
5 Tüketici davranışları; marjinal fayda(MF) yaklaşımına göre tüketici dengesi, marjinal fayda ve toplam fayda kavramları. MF yaklaşımına göre tüketici dengesinin hesaplanması.
6 Kayıtsızlık eğrileri yaklaşımına göre tüketici dengesi; kayıtsızlık eğrisi ve bütçe doğrusu kavramlarının tanımı, KE yaklaşımına göre tüketici dengesinin hesaplanması.
7 Tüketicinin dengesinin, tüketicinin gelirinin ve/veya malların fiyatlarının değişmesinden nasıl etkilendiğinin belirlenmesi; tüketici dengesindeki değişimin oluşturduğu sonuçlar.
8 Bireysel talep fonksiyonu (eğrisi); tüketicinin gelirinin ve malların fiyatlarındaki değişimin (gelir ve ikame etkilerinin) talep fonksiyonu üzerindeki etkisi.
9 Piyasa talep eğrisi; talebin fiyat esnekliği; talebin gelir esnekliği; çapraz esneklik; karar aracı olarak esneklik katsayısının kullanımı.
10 Üretim teorisinin tanımı ve kapsamı; azalan verim yasası; ekonomide dönem kavramı ve çeşitleri; en uygun faktör bileşiminin saptanması ile ilgili yaklaşımlar.
11 Marjinal verim yaklaşımına göre en uygun faktör bileşimi; marjinal ve toplam verim kavramları; eş ürün eğrisi yaklaşımı ile en uygun faktör bileşiminin hesaplanması; eş ürün ve eş maliyet kavramları; kısa ve uzun dönem üretimin özellikleri.
12 Üretimin maliyeti; kısa ve uzun dönem maliyet çeşitler; marjinal ve toplam maliyet kavramları; optimal firma büyüklüğü; arz kavramı, arz fonksiyonu ve bu fonksiyonu etkileyen faktörler; arz fonksiyonunun marjinal maliyet fonksiyonu ile ilişkisi; arz esnekliği kavramı; fiyatın oluşumu
13 Piyasa çeşitleri: tam rekabet piyasası, monopol piyasa, monopollü rekabet piyasası; piyasa çeşitlerine göre kısa ve uzun dönemde firma ve sektör dengeleri; söz konusu piyasaların olumlu ve olumsuz sonuçları.
14 Gayrisafi milli gelir; enflasyon, yatırım, tasarruf, harcama, büyüme, ekonomik kalkınma,. sürdürülebilir kalkınma gibi başlıca makroekonomik kavramların tanımı.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024