KİMYASAL MADENCİLİK

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Dersin hakkında genel bilgiler; amacı, konusu, içeriği, kaynaklar ve değerlendirilmesi. Ekstraktif metalurjiye giriş. Cevherlerden metal veya bileşiklerinin üretimi. Endüstiyel uygulamalar.
2 Hidrometalurjik yöntemlerin tarihsel gelişimi, rolü ve önemi, avantaj ve dezavantajları, pirometalurjik yöntemler ile karşılaştırılması. Hidrometalurjik yöntemlerin gelişimi ve uygulanışı. Hirometalurjide temel süreçler.
3 Hidrometalurjide temel süreçler: Ön hazırlık işlemleri. Ön hazırlık işlemlerinin amacı ve önemi. Fiziksel, Kimyasal ve biyolojik ön hazırlık işlemleri: Boyut küçültme ve zenginleştirme. Kavurma, biyooksidasyon ve basınç liçi/oksidasyonu.
4 Hidrometalurjide temel süreçler: Liç. Amacı ve temelleri. pH, Eh ve çözünürlük kavramları. Ekstraksiyon. Temel hidrometalurjik hesaplamalar.
5 Liç reaktifleri, seçimi ve reaksiyonları. Laboratuvarda bir liç işleminin gelişimi. Liç hızı ve verimine etki eden faktörler.
6 Liç yöntemleri ve ekipmanları. Yerinde liç, Yığın liçi ve aglomerasyon, Perkolasyon ve Vat liçi.
7 Karıştırmalı Tank liçi ve Basınç Liçi. Endüstriyel uygulamalar.
8 Biyooksidasyon ve Biyoliç. Esasları, kullanılan bakteriler ve özellikleri. Altın cevherlerinin biyooksidasyonu.
9 Katı-sıvı ayrımı. Tiknerler ve filtreler. Ters akımlı yıkama devreleri.
10 Çözelti saflaştırma yöntemleri ve hidrometalujide uygulamaları. Iyon değişimi ve aktif karbon adsorpsiyonu. Aktif karbonlar. Aktif karbon adsorpsiyonu yöntemleri ve altının yüklü liç çözeltilerinden kazanımı.
11 Solvent ekstraksiyon. Temelleri ve uygulamaları. Solvent ekstraksiyon reaktifleri. Solvent ekstraksiyon ekipmanları. Solvent ekstraksiyon devreleri ve temel mühendislik hesaplamaları.
12 Ekstraksiyon ve sıyırma devrelerinin dizaynı: McCabe-Thiele diyagramları. Çok kademeli ekstraksiyon ve sıyırma devrelerinde kademe sayısının teorik olarak belirlenmesi ve kütle balansı hesaplamaları. Kimyasal çöktürme ve sementasyon ile yüklü liç çözeltilerinin saflaştırılması. Demirin yüklü liç çözeltilerinden uzaklaştırılması.
13 Metal ve bileşiklerinin çözeltilerden kazanımı. Elektroliz, kimyasal çöktürme ve sementasyon.
14 Endüstriyel hidrometalurjik devreler: Altın, uranyum, bakır ve çinko. Hidrometalurjik devrelerin geliştirilmesi. Genel değerlendirme. Telafi haftası.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024