İLERİ FOTOĞRAF UYGULAMALARI

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Fotoğrafın "Yapısal Öğeleri"nin 15 başlık halinde tanımlanması ve "Belirginlik" in kendi içinde sekiz ayrı maddeye ayrılarak incelenmesi İlk madde olarak "Leke" konusunun incelenmesi ve örnek fotoğrafların gösterilerek üzerlerinde konuşulması..
2 Leke konusu ile ilgili öğrenci çalışmalarının değerlendirilmesi. Belirginlik' ten "Doku" maddesinin anlatılması ve görsel örneklerin verilip bu konuda yapılacak ödevlerin tanımlanması.
3 Fotoğrafta "Perspektif". Öğrencilerin getirdiği doku örneklerinin fotoğraflarının sınıfta çekilmesi. Fotoğrafta "Perspektif" konusunun görsel örneklerle anlatılması
4 Perspektif konusuyla ilgili öğrenci çalışmalarının değerlendirilmesi. Fotoğrafta "Kontrast" konusunun görsel örneklerle anlatılması.
5 Fotoğrafta "Işık". Bir enerji biçimi olarak ışık ve rengin algılanması. Beyaz Işığın algılanması, Işığın Renk kalitesi ve Filtre kullanımı. Işığın Özellikleri, Halleri ve Türleri. Işığın İşlevleri. Işığın Yönleri ve Aydınlatma Türleri.
6 Fotoğrafta "RitimFotoğrafta Ritmin tanımlanması ve Ritim çeşitleri. Düzgün Ritim ve Aksak Ritim. Ritmin fotoğrafa olan katkısı. Ritmin fotoğrafta "Yardımcı Öğe" olarak kullanılması.
7 Ara Sınav
8 Fotoğrafta "Hız ve Hareket İzlenimi". Hareketli konuların net olarak saptanabilmesi. Fotoğrafa özgü netsizliğin sanatsal amaçla kullanılması. Net ve netsiz görüntülerin fotoğrafik düzenlemede birlikte kullanımı.
9 Fotoğrafta "Bütünlük". Fotoğrafta bütünlük ve bütünlüğün bozulma türleri: - Biçimsel Bütünlük içinde içerik ikileşmesi. - Bir tek içeriği olan konunun, biçimsel bütünlüğünü yitirmesi. - İkinci derecede bir konunun ana konu kadar ya da daha ilginç olması sorunu. Bir karede iki fotoğraf.
10 Fotoğrafta "Denge". Görsel bağlamda denge çeşitleri: - Simetrik Denge - Asimetrik Denge Fotografik kompozisyonda dengenin dört ayrı şekilde kurulması.
11 Fotoğrafta "Oranlar". Fotoğrafta oranlar olarak anlatılmak istenen üç durumun açıklanması: - Ana konunun çerçeve içindeki büyüklüğü ve yeri. - İkinci derecedeki öğelerin büyüklükleri ve yerleri. - Tümünün oluşturduğu bütünün çerçeve içindeki konumu ve çerçeveye oranı. "Altın Kesim" in (Golden Cut veya Golden Section) tanımlanması. "Altın Kesim" in fotoğrafa uygulanması ve pratik çözümler.
12 Fotoğrafta "Yerçekimi". Yerçekimi Duygusunun kökeni. Yerçekimi'nin fotoğrafın diğer yapısal öğelerinden farkı. Yerçekimi'nin gerekli olduğu ve olmadığı fotoğraflar.
13 Fotoğrafta "Doğrultular e Yönler". Gözümüzün Doğrultu ve Yönler ile olan ilişkisi. Yatay ve Düşey çizgili düzenlemelerde dengeleyici öğenin gücü. Doğrultu ve Yönlerin bir görüntüdeki durumları.
14 Fotoğrafta "Yaşam Ögesi". Yaşam Öğelerini önem derecesine göre sıralamak. Cansız görüntülerdeki Yaşam Öğeleri. Yaşam Öğesi fotoğrafa hangi yöntemler ile katılır? Estetik tanımı ve sanatta ifadenin gücü.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024