TELEVİZYON ANALİZİ VE ELEŞTİRİSİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Dersin tanıtımı“Eleştiri” Nedir? Sözcüğün kökeni ve dönüşümü. Eleştirinin doğası.
2 18. yüzyıl ve “kültürel eleştiri”; romanın doğuşu, romanda türler, modern eleştirinin doğuşu. 19. yüzyıl ve “siyasal eleştiri”nin hakimiyeti. Seçkinci sanat anlayışı, Estetik ve politika ilişkisine dair tartışmalar.
3 20. yüzyıl; I. ve II. Dünya savaşları, basının, radyo ve sinemanın reklam ve propaganda amaçlı kullanımı, Frankfurt Okulu ve görsel iletişimi anlama çabaları.
4 20. yüzyılın ikinci yarısı, televizyonun yaygınlaşması, medya incelemelerinde kitle toplumu teorilerinin etkileri, erken dönem televizyon incelemeleri.
5 Televizyonun temsil sistemini anlamak , Görsel iletişim ve toplumsal anlamlandırma: Dil, temsil ve anlam üretimi. Bir temsil sistemi olarak televizyon. Televizyonun ikonik gösterge sistemi. “Ses” ögesinin anlam üretimindeki önemi.
6 ARA SINAVLAR
7 nlatı yapısı ve televizyon. Televizyon anlatısının karakteri, televizyonda yayın akışı. Televizyonun dizisel anlatımı; dizi ve seriyaller, televizyonda anlatı zamanı ve mekanı. Çok anlamlılık, çoğulluk, çok seslilik, çelişki, kesinti ve sekansal anlatım, bölümlendirme metinlerarasılık, parodi.
8 Tür eleştirisi; televizyonda türler, kurmaca ve kurmaca-olmayan ayrımı, televizyonda format, televizyonun endüstri olarak özellikleri, televizyon programının “meta” olarak ayırt edici karakteri.
9 Psikanaliz ve televizyon , Televizyon izleyicisinin “bakış”ı , Televizyon ve aile bağlamı; televizyonun famili(arit)y farkı , “Bilinçdışı arzu”; televizyonun arzu maniplasyonu, “Eksiklik”; televizyonun telafi seçenekleri “Fantezi”; ulusal toplumsal fantezilerin televizüel ifadeleri
10 Televizyon İzleyicisi ,Kadın izleyici ve televizyon , Feminist televizyon eleştirisi, feminist tür eleştirisi. Kadınlar ve pembe dizi, durum komedileri.
11 Reklamlardan magazin programlarına vaat edilen kimlikler ,Televizyonda haberden dramaya karakter inşası, Televizyonun “Star” sistemi , Televizyon kişilikleri (TV personalities) , Televizyon şöhretleri ve "şöhretler geçidi" programları(TV celebrities).
12 Televizyonda “gerçeklik” ideolojisi ; Şimdilik, anındalık, buradalık, gerçeklik mitleri ; Reality TV: türler ve formatlar
13 Değerlendirme , Türkiye’de televizyonun kültürel önemi. Televizyon programcılığında yeni eğilimler. Televizyon eleştirisinin ve genel olarak medya okur-yazarlığının önemi.
14 FİNAL SINAVLAR

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024