MAGMATİK İŞLEMLERİN PETROLOJİK MODELLEMESİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Giriş: petrolojik modelleme kavramı
2 Mantodan yüzeye magmatik işlemlerin genel bir incelemesi, tektonik ayırtlama diyagramlarının kullanımı
3 Elementlerin mineraller ile ergiyik arasındaki bölümlenmesini denetleyen değişkenler. Dağılım katsayısı (Kd) ile ilgili kavramlar. Kd değerleri denetleyen değişkenler. Volkanik istiflerdeki zaman ve mekana bağlı değişimlerin ortaya konmasında kompozit stratigrafik kesitlerin önemi, çizimi ve kullanımı.
4 "KAYNAK ALANDAKİ PETROLOJİK İŞLEMLER: Kısmi ergime işlemi, ergime türleri, farklı yaklaşımlar, kullanılan formülasyonlar: Batch, fractional ergimeler, modal, non-modal ve incongruent ergime türleri."
5 Ergime işleminin modellemesi. Kısmi ergime (fracpartial melting) işleminin modellemesi ile ilgili literatürden seçilmiş makalelerin irdelenmesi.
6 "KABUKSAL MAGMA ODALARINDAKİ PETROLOJİK İŞLEMLER: Ayırımsal kristallenme (fractional crystallization) işleminin türleri, işlemde etkili olan değişkenler ve koşullar."
7 Ayırımsal kristallenme (fractional crystallization) işleminin modellemesi ile ilgili literatürden seçilmiş makalelerin irdelenmesi.
8 Magma karışımı (mixing ve mingling) işleminin saha gözlemleri, mikroskop incelemeleri ve jeokimyasal/izotopik verilerin değerlendirilmesi ve modellenmesi ile ortaya konması.
9 Magmatik sistemlerde magma karışımı ve ayırımsal kristallenme işlemlerinin ayırt edilmesinde kullanılan sistematik yaklaşım.
10 Kabuksal kirlenme veya asimilasyon ile birlikte gelişen ayırımsal kristallenme işleminin (AFC) modellemesi: DePaolo (1981)'nun sistematiği
11 AFC işleminin Aitcheson ve Forrest (1994)'ın sistematiğine göre modellenmesi
12 AFC işleminin Spera ve Bohrson (2001) ve Bohrson ve Spera (2001)'nın EC-AFC (Energy-Constrained AFC) sistematiğine göre modellenmesi
13 Ghiorso'nun MELTS programı ile petrolojik modelleme
14 MELTS programına devam. Magmanın yüzeye ulaşmasında etkili petrolojik işlemler
Hafta Uygulama Konu Başlıkları
1 Literatüredeki petrolojik modelleme içeren makale ve tezlerin incelenmesi
2 Literatüredeki farklı magmatik işlemleri ve ortamları ele alan makalelerin ve tezlerin incelenmesi ve eleştirel açıdan değerlendirilmesi.
3 Kd ile ilgili literatürün ve veri tabanlarının tanınması ve incelenmesi. Bu veri tabanlarından kritere uygun veri elde edilmesi, D (bulk Kd) değerlerinin hesaplanması ve kullanılması. Kompozit kesitler ile ilgili makalelerin incelenmesi.
4 Kısmi ergime işleminin Excel ile modellenmesine giriş. Excel ile program dizaynı ve basit ara birim unsurlarının kullanımı.
5 Kısmi ergime işleminin Excel ile modellenmesi. Bu konuda geliştirilmiş diğer paket programların kullanımı.
6 Ayırımsal kristallenme işleminin modellemesi: FC-Modeler programı: Keskin, 2002 ve diğer yazılımlar.
7 Ayırımsal kristallenme işleminin modellemesi amacıyla öğrencilerin kendi yazılımlarını ve ara birimlerini geliştirmesi.
8 Magma karışımı işleminin modellemesi amacıyla öğrencilerin kendi yazılımlarını ve ara birimlerini geliştirmesi.
9 Öğrencilere sağlanacak gerçek veriler ile ayırımsal kistallenme-magma karışımı işlemlerinin ayırtlanmasını kapsayan bilgisayar uygulaması.
10 Öğrencilere sağlanacak gerçek veriler ile DePaolo (1981)'nun sistematiğine göre AFC işleminin modellemesi. AFC-Modeler programı (Keskin, 2013) ve diğer alternatif programlar.
11 Guzmán vd. (2014)'ın 3D-AFC programının kullanımı.
12 EC-AFC programının kullanımı
13 Öğrencilere sağlanacak gerçek veriler ile magmatik işlemlerin termodinamik açıdan modellenmesinde kullanılan MELTS programının kullanımı.
14 Ödevlerin sunumu

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024