PETROLOJİDE ANALİTİK VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Kristal kimyası konusunda temel kavramların gözden geçirilmesi.
2 Jeolojik işlemler ve bu işlemlerin jeokimyasal izleri. Analitik yöntemler.
3 Jeokimyasal verilerin değerlendirilmesi ve analizi. Petrolojide en yaygın kullanılan istatistik fonksiyonlar.
4 Ana (major) elementlerin sınıflamada ve petrolojik işlemlerin yorumunda kullanımı: normatif analiz ve katyonlarla magmatik kayaçların sınıflanması. AFM diyagramı.
5 İz elementlerin petrolojik yorumlamalarda kullanımı (1). Jeokimyasal özelliklerine göre iz elementlerin sınıflanması. ? İz element Harker diyagramlarının üretilmesi ve yorumlanması. Bivariate diyagramlar. İz element oran (ratio) diyagramları.
6 İz elementlerin petrolojik yorumlamalarda kullanımı (2). Nadir Toprak Elementlerin (REE) genel özellikleri. MORB?a normalize multi-element diyagramları ve bunların petrolojik/paleo-tektonik ortam açısından anlamları, yorumu. Kondrit?e normalize REE paternleri ve bunların petrolojik anlamı, yorumlanması. İz elementlerin dağılımını denetleyen değişkenler ve işlemler. Th/Yb a karşı Ta/Yb diagramı. Önemi, diyagram üzerindeki trendlerin yorumu.
7 Magmatik işlemler: 1. Kaynak alandaki işlemler. Anateksi (kısmi ergime). Farklı türde ergime işlemleri.
8 2. Magmanın litosfer içinde evrimi: magma odası işlemleri (I) a) Magmatik sistemlerde ayırımlaşma (fractionation) işlemlerine genel bir bakış. Underplating ve MASH işlemleri. Kapalı ve açık sistemler. Ayırımlaşma (fractionation) kavramı. Magmanın kaynak alanda ve/veya magma odasında kirlenmesi.
9 2. Magmanın litosfer içinde evrimi: magma odası işlemleri (II) Magma-yan kayaç reaksiyonu: AFC ve RTF prosesleri. Magma karışımı (mixing) ve hibirtleşme. Lever kuralı.
10 Jeokimyasal veriler ile magmatik proseslere yaklaşım ve modelleme (I)
11 Jeokimyasal veriler ile magmatik proseslere yaklaşım ve modelleme (II)
12 Jeokimyasal veriler ile jeodinamik ortama yaklaşım (1): Bazaltlar ve andezitler
13 Jeokimyasal veriler kullanarak tektonik ortama yaklaşım (2): Granitler ve sedimentler.
14 Seminer sunumları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024