KLASİK TÜRK DÜŞÜNCESİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 KLASİK TÜRK DÜŞÜNCESİ ve SORUNLARI: Türk düşüncesinin araştırmalarında, coğrafyaların, farklı medeniyetlerin ve türk tarihçilerinin yetersizliklerinden kaynaklanan zorluklar değerlendirilmektedir.
2 DÜŞÜNCE VE TOPLUMSAL DÜŞÜNCE: Düşünce tanımlanmakta, kişisel ve toplumsal düşüncelerin farkları üzerinde durulmakta. Toplumsal düşüncenin ne anlama geldiği örneklerle anlatılmaktadır.
3 İSLAM ÖNCESİ EVREN TASAVVURU: İslam öncesinde Türklerin teorik kimliklerini nasıl kurdukları , insan, evren, Tanrı, ölüm, devlet, inanç gibi değer ve kurumlar üzerinden varoluşlarını sürdürdükleri anlatılmaktadır.
4 İSLAM DÜŞÜNCESİ: İslam medeniyetinin kuruluş sürecinde geliştirilen düşüncelerin temel konuları ve süreçleri incelenmektedir. Düşünce ayrılıkları ve siyasi süreçler ele alınmaktadır.
5 SENTEZ VE MEDENİYET: Türklerin İslam öncesinin değer ve kurumlarıyla İslami dönemin değer ve kurumlarının nasıl sentezlendiği incelenmektedir. İslam inancıyla gelen değer ve kurumları Türklerin nasıl yorumladıkları Selçuklu ve osmanlı dönemleri göz önüne alınarak değerlendirilmektedir.
6 TASAVVUF: Bir düşünce tarzı olarak tasavvufun özellikleri anlatılmakta ae Türk düşüncesindeki yerine işaret edilmektedir.
7 Ara sınav
8 BİLGİ ve İLİM ANLAIŞLARI- MEDRESELER: İslam medeniyetinde ortaya çıkan bilgi ve ilim anlayışlarının hangi temellere oturdukları ve nasıl kullanılıp sınıflandırıldıkları incelenmektedir. Ayrıca bilgi ve ilim öğretiminin yapıldığı medreseler konu edinilmektedir.
9 TARİH DÜŞÜNCESİ: Türklerin nasıl bir tarih anlayışına sahip oldukları İslam öncesi de göz önüne alınarak Osmanlı tarihçileri üzerinden yorumlanmaktadır.
10 ŞİİR DÜŞÜNCESİ: Türk Düşüncesinin önemli kaynaklarından biri olan Türk şiirinin hangi konuları içerdiği ve hangi tarzlarda yazıldığı değerlendirilmektedir. Teorik düşünce açısından yorumlanmaktadır.
11 KUTADGU BİLİG ve AHLAK-I ALAİ: Türk toplum ve devlet düşüncesinin en önde gelen iki kitabı tanıtılmakta ve devlet, yönetim, haklar konularında yorumlanmaktadırlar. Türk devlet düşüncesinin teorik temelleri ortaya konmaktadır
12 DEVLET DÜŞÜNCESİ: Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda kullanılan teorik temellendirmeler incelenmekte, bu bağlamda devletin amacı, görevleri, yapısı felsefi temelde yorumlanmaktadır.
13 BÜYÜCÜLER: İslam öncesi Kam ve Bahşi de dahil olmak üzere Osmanlı uleması incelenmekte ve Türk teorik düşüncesinin üretiminden sorumlu olan büyücülerin eleştirel değerlendirmesi yapılmaktadır.
14 FELSEFE SORUNU: Osmanlı düşünürlerinin felsefeyi nasıl anladıkları verilmekte ve toplumsal sorunlarla ilişkili çözüm denemeleri yapamadıklarından felsefeyle ilişkileri eleştirilmektedir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024