İKTİSADİ KALKINMA

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 İktisadi Kalkınmanın Tanımı ? İktisadi Büyüme ile İktisadi Kalkınma Arasındaki temel farklılıklar. Az gelişmişliğin kriterleri ve tanımı . Az gelişmişliğin tanımlanmasının göreli yapısı ve nedenleri.
2 İktisadi Kalkınmanın objektif ve subjektif ölçütleri.
3 Dünya Bankası Beşeri Kalkınma Raporlarında yer alan verilerin analizi.
4 Ülkelerin geriden gelme- yakalayamama sorunun tanımı. 19.yy İngiltere koşullarında sanayileşme deneyimi ve geç sanayileşme olgusu.
5 1945 sonrasında kalkınma teorilerinin ve kalkınmacılık düşüncesinin gelişimi. Geleneksel Kalkınma teorileri ve uygulama alanları. Modernleşme kuramı ve Keynezciliğin kalkınma yazınına yansıması. İthal ikameci sanayileşme modelinin temel dayanakları ve uygulama alanı-ülke deneyimleri.
6 Kalkınmanın iç ve dış kaynaklarla finansmanı. Uluslararası kuruluşların kalkınmanın finansmanındaki rolü. IMF ve Dünya Bankasının kalkınmanın finansmanındaki rolü. Dış yardımların analizi
7 Geleneksel kalkınma teorilerine yönelik eleştiriler. Kalkınma ve eşitsiz gelişim. Üçüncü Dünyadan kalkınma politikalarına yönelik geliştirilen eleştiriler; Latin Amerika’da yapısalcılık ve bağımlılık okulunun kalkınma politikalarına yönelik yaklaşımı.
8 Borç Krizinin kalkınma yazınına etkisi. 1980 sonrasında kalkınma teorilerindeki değişim. Neoliberalizm ve Washington Uzlaşısı ilkeleri. Yapısal Uyum ve istikrar politikaları ve kalkınma.
9 Sanayileşme, dış ticaret ve kalkınma Dışa Açık büyüme modeli ve sanayileşme Asya mucizesi ve sanayileşme
10 Washington Sonrası Uzlaşı ilkeleri , neoliberalizm ve kalkınma.
11 Küreselleşme, neoliberalizm ve yoksulluk Yoksulluk tanımı ve analizi.
12 Kapsayıcı kalkınma modeli ve 2000’li yıllarda Türkiye deneyimi
13 Kalkınma , demokrasi ve kurumlar
14 21.yy’da kalkınma politikalarının olası tartışma başlıkları. G-20 ve diğerleri. BRICs ve güneyin yükselişi mümkün mü?

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024