EKONOMİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Ekonomi dersinin amacı ve kapsamı; makro ve mikro ekonomi tanımı; ekonomide kullanılan kıtlık, tercih, ihtiyaç, fayda, fiyat, mal, arz ve talep gibi temel kavramların tanımı; ekonomi biliminin ilgilendiği temel sorunlar ve diğer bilimlerle ilişkisi.
2 Tarihsel süreç içerisinde ekonomi biliminin gelişimi; üretim kavramı ve üretim çeşitleri; üretimde kullanılan girdilerin (toprak, emek, kapital, girişim) özellikleri ve gelirleri.
3 Ekonomik sistemler ve özellikleri: kapitalist ekonomik sistem, sosyalist ekonomik sistem, karma ekonomik sistem.
4 Ekonomik yaşamı etkileyen koşullar; doğal koşullar; demografik koşullar: Malthus ve Optimum nüfus teorileri, ülkemizin demografik özellikleri; hukuki ve toplumsal koşullar; teknolojik koşullar.
5 Tüketici davranışları; marjinal fayda(MF) yaklaşımına göre tüketici dengesi, marjinal fayda ve toplam fayda kavramları. MF yaklaşımına göre tüketici dengesinin hesaplanması.
6 Kayıtsızlık eğrileri yaklaşımına göre tüketici dengesi; kayıtsızlık eğrisi ve bütçe doğrusu kavramlarının tanımı, KE yaklaşımına göre tüketici dengesinin hesaplanması.
7 Tüketicinin dengesinin, tüketicinin gelirinin ve/veya malların fiyatlarının değişmesinden nasıl etkilendiğinin belirlenmesi; tüketici dengesindeki değişimin oluşturduğu sonuçlar.
8 Bireysel talep fonksiyonu (eğrisi); tüketicinin gelirinin ve malların fiyatlarındaki değişimin (gelir ve ikame etkilerinin) talep fonksiyonu üzerindeki etkisi.
9 Piyasa talep eğrisi; talebin fiyat esnekliği; talebin gelir esnekliği; çapraz esneklik; karar aracı olarak esneklik katsayısının kullanımı.
10 Üretim teorisinin tanımı ve kapsamı; azalan verim yasası; ekonomide dönem kavramı ve çeşitleri; en uygun faktör bileşiminin saptanması ile ilgili yaklaşımlar.
11 Marjinal verim yaklaşımına göre en uygun faktör bileşimi; marjinal ve toplam verim kavramları; eş ürün eğrisi yaklaşımı ile en uygun faktör bileşiminin hesaplanması; eş ürün ve eş maliyet kavramları; kısa ve uzun dönem üretimin özellikleri.
12 Üretimin maliyeti; kısa ve uzun dönem maliyet çeşitler; marjinal ve toplam maliyet kavramları; optimal firma büyüklüğü; arz kavramı, arz fonksiyonu ve bu fonksiyonu etkileyen faktörler; arz fonksiyonunun marjinal maliyet fonksiyonu ile ilişkisi; arz esnekliği kavramı; fiyatın oluşumu.
13 Piyasa çeşitleri: tam rekabet piyasası, monopol piyasa, monopollü rekabet piyasası; piyasa çeşitlerine göre kısa ve uzun dönemde firma ve sektör dengeleri; söz konusu piyasaların olumlu ve olumsuz sonuçları.
14 Faktör piyasası, faktör talebi, çok sayıda faktör için talep, faktör arzı, emek arzı ve emeğin geliri, toprağın geliri, kapitalin geliri, girişimcinin geliri. Gayrisafi milli gelir; enflasyon, yatırım, tasarruf, harcama ve ekonomik kalkınma,.. gibi başlıca makroekonomik kavramların tanımı.
Hafta Uygulama Konu Başlıkları
1 Yok
2 Yok
3 Yok
4 Yok
5 Yok
6 Yok
7 Yok
8 Yok
9 Yok
10 Yok
11 Yok
12 Yok
13 Yok
14 Yok

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024