BÜYÜKŞEHİRLERDE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ANALİZİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Akustik Biliminin temel kavramları: Sesin fiziksel özellikleri, temel parametreleri ve bileşenleri (frekans, dalga boyu, genlik, enerji, tını vb.), Gürültü tanımı, Titreşim tanımı, Ses ve gürültü arasındaki farklar.
2 Kaynaktan alıcıya ses: İşitsel algılama, Ses dalgasının kırınımı, yansıması ve yayılması (Açık ve kapalı mekanlarda yayılması ve iletimi). Sesin yayılma alanı ve yankı kavramı.
3 Ses kaynağı tipleri: Nokta, çizgi ve düzlem kaynak özellikleri ve örnekleri. Sesin yayılırken azalmasında atmosferik etkenler. Kaynaklara bağlı olarak meydana gelen titreşim ve gürültü değişimleri, Ses absorbsiyonuna, yayılmasına ve iletimine etki eden parametreler.
4 Ağırlıklı ses basınç düzeyleri (dBlin, dBlinA vb.), Ses şiddet düzeyleri, Kabul edilebilir gürültü düzeyleri, Ses/gürültü düzeyinin ölçüm teknikleri.
5 Ses absorbsiyonu ile ilgili teorik modellemeler (Delany-Bazley-Miki modeli vb.) ve deneysel yöntemler (Ses yutum odası, çınlanım odası, empedans tüpü vb.).
6 Gürültünün sınıflandırılması, Yapı içi ve yapı dışı gürültü kaynakları, Gürültü kirliliği kavramı, Gürültünün canlılar üzerindeki fizyolojik, psikolojik ve davranışsal etkileri.
7 Ara Sınav Haftası
8 Gürültünün spektral çözümlemesi, Gürültünün zamansal değişimi, Ölçümlerde kullanılan ağırlık şebekeleri, Lineer ölçümlerden A-ağırlık elde etme işlemi, Oktav Bantları (Örnek problem çözümleri).
9 Gürültü düzeyleri ile ilgili Uluslararası standartlar, Gürültü göstergeleri, Gürültü haritaları, Büyükşehirlerde gürültü haritalarının önemi ve bu konuda yapılan örnek çalışmalar.
10 Gürültü kirliliği ve denetimi ile ilgili yönetmelikler (Uluslararası Gürültü Denetim Politikaları, Türkiye'de Gürültü Denetimi İle İlgili Mevzuat ve Uygulamalar).
11 Ses yalıtımı ölçütlerinde belirlenen ses absorbsiyon değerlerine bağlı olarak yapı içi ve yapı dışı elemanı örnekleri, iç mekanda ve dış çevresel ortamda materyal seçimi: doğal ve sentetik malzemeler ve özellikleri.
12 Çevresel gürültü denetiminde temel kavramlar: kaynakta, çevrede, alıcıda. Şehir planlama, yerleşim planlama, mimari planlamada gürültü denetiminin önemi. Gürültü denetimine yönelik planlama örnekleri. Sesin yansıması/iletimi/absorbsiyonu ve gürültü denetimi ile ilişkileri.
13 Büyükşehir planlamalarında gürültü kirliliğinin azaltımına katkıda bulunabilecek çözüm ve tasarım önerilerini içeren öğrenci sunumları ve bu öneriler üzerine interaktif tartışma. (Grup proje örneklendirmeleri)
14 Büyükşehir planlamalarında gürültü kirliliğinin azaltımına katkıda bulunabilecek çözüm ve tasarım önerilerini içeren öğrenci sunumları ve bu öneriler üzerine interaktif tartışma. (Grup proje örneklendirmeleri)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024