TIBBİ BİLİMLERE GİRİŞ II

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 "Granüler Endoplazmik Retikulum yapısı ve fonksiyonu (GER) (F.S.Oğuz /Ç. K Çınar)""Lipitlerin genel özellikleri, sınıflandırılması (Ü. Türkoğlu / N.Salmayenli)" "Proteinlerin hücre içi hareketleri ve fonksiyonları (F.S.Oğuz/Ç. ÇINAR)""Yağ asitleri (Ü. Demirel/N.Salmayenli)""Nükleik Asitlerin yapısı, DNA'nın özellikleri ve steroitler:Kliniğe yansımalarda örnekler (İ.SATMAN)""Düz Yüzlü Endoplazmik Retikulum (SER) ve Golgi kompleksi yapı ve fonksiyonları (F.S.ğuz/Ç.ÇINAR)""Trigliseridler (Ü. Türkoğlu / N.Salmayenli)""Lizozom ve peroksizomların yapı ve fonksiyonları (F.S.Oğuz/Ç.Çınar)""Steroidler (Ü. Türkoğlu / N.Salmayenli) ""ATP, RNA ve Proteinler aminoasitler (M. Demirkol/Gülden GÖKÇAY)" "Antibakteriyel maddeler: Kavramlar, sınıflandırma, hücre duvarı sentezi inhibitörleri, sitoplazma zarını etkileyenler (Ş.Derbentli/ Y. Nakipoğlu)""Fosfolipitler, glikolipitler, karotenler (Ü. Türkoğlu / N.Salmayenli) "
2 "Biyolojik oksidasyonlar ve mitokondri (N. Toker/S.D. Abbasoğlu)" "Antibakteriyel maddeler: Protein sentezi inhibitörleri, nükleik asitlere, metabolizmaya ve Mycobacterium cinsine etkili olanlar (Ş. Derbentli/ B. Gürler) "" Elektron transport zinciri (N.Toker/S.D. Abbasoğlu)"""Antibakteriyel maddelere direnç (Ş.Derbentli/ Y.Nakipoğlu)"" ATP sentezi ve kontrolü (N.Toker/S.D.A bbasoğlu)" "Proteozomlar ve Şaperonların rolü (F.S.Oğuz/Ç.Çınar)""Mitokondrideki oksitadif stres (N.Toker/S.D.Abbasoğlu)"Reseptör aracılı endositoz ve hücre içi örtülü veziküler trafiğin düzenlenmesi ve hücre zarında taşınma (Ç.K Oğuz/F.S. Oğuz)""Lipitler, trigliseridler ve fosfolitler (H. Kudat) "Mitokondri yapısı genomu ve mitokondriyal hastalıkların kalıtımı (Ç.Çınar/F.S.Oğuz)""Biyolojik işler (R.Nurten / I.Albeniz)"
3 "Çekirdek, kromatin yapısı ve kromozomlar H.Ş.Çiftçi /Ç.Çınar)"" Membran potansiyeli ve sinyal iletimi (B.Baslo)""DNA’nın, replikasyonu ve rekombinasyonu (S. Pehlivan/F.S.Oğuz)""Virusların genel özellikleri ve sınıflandırılması (A.Ağaçfidan/Z. Aktaş)" " Gen mutasyonu ve DNA'nın onarımı (S.Pehlivan/Ç.Çınar)" "Virusların yapısal özellikleri ve virus replikasyonu (A.Ağaçfidan/Z. Aktaş)" "Kimyasal iş, mekanik iş, ozmotik iş (biyosentez, kas kasılması, aktif ileti) (L.Y.Güneştutar / I.Albeniz)""Virus-konak ilişkileri (A.Ağaçfidan/Z. Aktaş)"Mekanik işin moleküler mekanizması (Kas kasılması)(L.Y.Güneştutar /H.Akçakaya)"" Nükleik asit yapısı (P. Vural / S. Doğru Abbasoğlu) "
4 "Molekülsel biyofiziğe giriş. Kimyasal iş ( M.Bektaş/H.Akçakaya)""DNA'nın özellikleri (P. Vural / S. Doğru Abbasoğlu)""Kalıtsal şifre, Eşleme RNA’dan DNA’ya kayıt (M.Bektaş/H.Akçakaya)""RNA'nın özellikleri (P. Vural / S. Doğru Abbasoğlu)""Antiviral maddeler ( A.Ağaçfidan/Z. Aktaş)""Pürin sentezi (N. Toker / Ş. Seçkin) " "Mantarlar hakkında genel bilgiler (D.Şatana M.Uzun)""Pirimidin sentezi (N. Toker / Ş. Seçkin)""RNA Moleküleri (S.Pehlivan/Ç.Çınar)""Genetik şifre ve transkripsiyon (S.Pehlivan/ Ç.Çınar)"
5 "Pürin ve pirimidin yıkımı (N. Toker /Ş. Seçkin)""DNA'nın sentezi (N.Toker/Ş.Seçkin)" "Protein ve DNA sentezinin biyoenerjetiği (M.Bektaş/H. Akçakaya)""RNA’nın sentezi ve sentez sonrası değişiklikler (N. Toker / Ş. Seçkin)""Mantarların virulans faktörleri (M. Uzun/Z. Erturan)""Translasyon ve proteinler (S.Pehlivan/ Ç.Çınar)""Antifungal maddeler (D.Şatana/M.Uzun) ""Kibernetik ve Bilgi Kuramı (H.Akçakaya/ M.Bektaş)""Hücre Farklılaşma ve Mekanizmaları (S.Pehlivan/F.S.Oğuz)" "Parazitler hakkında genel bilgiler (Ö.Büyükbaba Boral/Ş.Derbentli)"
6 "Canlı sistemlerde bilgi içeriği ve bilgi iletimi (H.Akçakaya/M. Bektaş)" "Protein Sentezi (N.Toker/Ş.Seçkin)" Biyolojik sistemlerde kontrolün temelleri, kontrol teorisi, çevirim (H.Akçakaya/ M.Bektaş)""Sentez sonrası proteinlerin yönlendirilmesi (N.Toker/Ş.Seçkin)""Antiparaziter maddeler (Ö. Büyükbaba Boral/ Ş. Derbentli)" "Genetik faaliyetlerin denetim mekanizmaları (N. Toker / Ş. Seçkin)""Prokaryotlarda gen ifadesinin düzenlenmesi (S.Pehlivan/Ç.Çınar)""Ökaryotlarda gen ifadesinin düzenlenmesi (S.Pehlivan/Ç.Çınar)"
Hafta Uygulama Konu Başlıkları
1 Spektroskopik yöntemler, Laboratuvara giriş, Laboratuvarda kullanılan malzemelerin tanıtılmasıve mikroskop kullanma tekniği,
2 Kromatografik yöntemler, Çözeltiler ve PH kavramı, Sürüntü preparat hazırlanması ve incelenmesi,
3 Biyoelektrik potansiyeller,Moleküler ayırma ve saflaştırma teknikleri, Bitki ve hayvan hücrelerinde plazmoliz- deplozmoliz,
4 Hücre organel ve alt yapılarının diferansiyel santrüfüj ve kolon kromatografisi yöntemleriyle hazırlanması, Kantitatif ölçüm yöntemleri, Hemoliz,
5 Radyobağışıklık testi (RIA), Yayma preparat hazırlama ve Giemsa ile kan hücrelerinin boyanması ve hücrelerin özelliklerine göre tanımlanması,
6 DNA' nın izolasyonu,
7 DNA' nın saflığı ve konsantrasyonunun ölçülmesi,
8 Polimeraz Zincir Reksiyonunun uygulama aşamaları,
9 Rutin uygulamada kullanımları ile ilgili örneklemeler,
10 Karyotip hazırlanmasındaki temel prensipler,
11 Kromozomların sınıflandırılması,
12 Karyotip ve yorumu,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2025