ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİN TEMELLERİ

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Atatürk’ün Hayatı ve Çevresi (Atatürk’ün hayatı, çevresi.) Dersin içeriği nasıl olacaktır? Okuma Listesi: Cezmi Eraslan, Mehmet Saray, Mustafa Balcıoğlu, Yücel Özkaya, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hayatı, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2012. Okuma Önerileri: Şerafettin Turan, Mustafa Kemal Atatürk, Bilgi Yayınevi, İstanbul 2018.
2 Atatürk’ü Etkileyen Düşünürler ve Düşünceler (Yabancılar) (Atatürk’ün etkilendiği yabancı düşünce adamları kimlerdir ve bunların Atatürk'ün fikri yapısına etkisi nasıl olmuştur?) Okuma Listesi: Şerafettin Turan, Atatürk’ün Düşünce Yapısını Etkileyen Olaylar, Düşünürler, Kitaplar, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2018. Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar, Derleyen: Gürbüz Tüfekçi, İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara 1983. Okuma Önerileri: Cezmi Eraslan, Zekiye Eraslan, Atatürk ve Kitap, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2012.
3 Atatürk’ü Etkileyen Düşünürler ve Düşünceler (Yeni Osmanlılar) (Yeni Osmanlı düşüncesinin doğuşu ve Atatürk üzerindeki etkileri nasıldır?) Okuma Listesi: Şerif Mardin, Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu, İletişim Yayınları, İstanbul 2015. Okuma Önerileri: Cezmi Eraslan, Kenan Olgun, Osmanlı Devleti’nde Meşrutiyet ve Parlamento, 3F Yayınları, İstanbul 2006.
4 Atatürk’ü Etkileyen Düşünürler ve Düşünceler (Yeni Osmanlılar) Okuma Listesi: Bülent Tanör, Osmanlı-Türk Anayasal Gelişmeleri, Yapı ve Kredi Yayınları, İstanbul 2018. Okuma Önerileri: Recai G. Okandan, Umumi Amme Hukukumuzun Ana Hatları, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul 1971.
5 Atatürk’ü Etkileyen Düşünürler ve Düşünceler (Jön Türkler) (Jön Türk Hareketi’nin Atatürk’ün düşünceleri üzerindeki etkileri nelerdir?) Okuma Listesi: Şerif Mardin, Jön Türklerin Siyasi Fikirleri 1895-1908, İletişim Yayınları, İstanbul 2015. Şükrü Hanioğlu, Bir Siyasi Düşünür Olarak Abdullah Cevdet ve Dönemi, Üçdal Neşriyat, İstanbul 1981. Okuma Tavsiyesi: Ahmet Rıza, Anılar, Cumhuriyet Gazetesi Yayınları, İstanbul 2001.
6 Atatürk’ü Etkileyen Düşünürler ve Düşünceler (Jön Türkler)(Jön Türk Hareketi’nin Atatürk’ün düşünceleri üzerindeki etkileri nelerdir?) Okuma Listesi: Cezmi Eraslan, “Dünden Bugüne Muhalefet – Halk İlişkisi Üzerine” Sosyoloji Yıllığı, Kitap 11 – Baykan Sezer’e Armağan, Yayına hazırlayanlar: Ertan Eğribel-Ufuk Özcan, İstanbul 2004, s. 436-443. Okuma Tavsiyesi: Cezmi Eraslan, ”Türkiye’de Seçim Kültürünün Gelişimi Üzerine Düşünceler (İhsan-ı Şahane’den Söz Milletindir’e)”, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Seçim 1840–1950 Sine-i Millet Sergisi Kitabı, İstanbul 2008, s. 8–13.
7 Ara Sınav / Atatürk ve Cumhuriyet ( Cumhuriyet’in İlanı nasıl olmuştur?) Okuma Listesi: Cezmi Eraslan, “Cumhuriyet’in İlânı”, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, C. I, Ankara, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2012. s. 428-429. Okuma Tavsiyesi: Cezmi Eraslan, Yeni Osmanlılardan Atatürk’e Türk Aydınında Cumhuriyet Düşüncesinin Gelişimi, Doçentlik Takdim Tezi.
8 Atatürk ve Halkçılık (Atatürk’ün halkçılık ilkesinin analizi ve değerlendirilmesi)Halkçılık ilkesine ilişkin uygulamalar nelerdir? Okuma Listesi: Cezmi Eraslan, Yakın Dönem Türk Düşüncesinde Halkçılık ve Atatürk, Kum Saati Yayınları, İstanbul 2003. Okuma Önerileri: Cezmi Eraslan, “Atatürk’ün Halkçılık İlkesi”, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi II, Atatürk Araştırma Merkezi Yayını, Ankara 2002, s. 280-286.
9 Atatürk ve Milliyetçilik (Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Atatürk)Milliyetçilik ilkesine ilişkin uygulamalar nelerdir? Okuma Listesi: Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları, Ötüken Yayınları, İstanbul 2015. Okuma Tavsiyesi: Turhan Feyzioğlu, Atatürk ve Milliyetçilik, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 1986.
10 Atatürk ve İnkılapçılık (İnkılapçılık İlkesi ve Atatürk) İnkılapçılık ilkesine ilişkin uygulamalar nelerdir? Okuma Listesi: Peyami Safa, Türk İnkılabına Bakışlar, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2010. Okuma Tavsiyesi: Cezmi Eraslan, “Türk İnkılâbında Yöntem ve Anlayış”, Yakın Dönem Türkiye Tarihi Araştırmaları, Sayı: 2, İstanbul, 2002, s. 129-162.
11 Atatürk ve Laiklik (Laiklik İlkesi ve Atatürk)Laiklik ilkesine ilişkin uygulamalar nelerdir? Okuma Listesi: Hulusi Yazıcıoğlu, Bir Din Politikası Olarak Laiklik, Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul 1993. Okuma Tavsiyesi: Ethem Ruhi Fığlalı, Atatürk, Din ve Laiklik Anlayışı, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2012.
12 Atatürk ve Devletçilik (Devletçilik İlkesi ve Atatürk) Devletçilik ilkesine ilişkin uygulamalar nelerdir? Okuma Listesi: Afet İnan, Devletçilik İlkesi ve Türkiye Cumhuriyetinin Birinci Sanayi Planı 1933, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 1972.
13 Atatürk ve Demokrasi (Demokrasi Kavramı ve Atatürk) Atatürk döneminde demokrasinin gelişimi sürecini nasıl değerlendirmeliyiz? Okuma Listesi: Cezmi Eraslan, “Türkiye’de Demokratik Düşüncenin Gelişimi ve 1912 Seçimleri Üzerine Düşünceler”, Prof. Dr. Işın Demirkent Anısına, İstanbul 2008, s. 701–712. Okuma Tavsiyesi: Kemal Karpat, Türk Demokrasi Tarihi, Timaş Yayınları, İstanbul 2017.
14 Atatürk Düşüncesini Uygulama Esasları, Değerlendirme ve tartışma, dönem boyunca derste öğrenilenlerin ışığında "Atatürkçü düşünce sistemi" ifadesinden ne anlamalıyız? Okuma Listesi: Cezmi Eraslan, “Atatürk’ün Adana Konuşmaları Üzerine Bir Değerlendirme”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Sayı 70, Ankara 2010. S.220-235.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024