ARŞİV UYGULAMALARI I

İzlence Konu Başlık

Hafta Uygulama Konu Başlıkları
1 Oryantasyon: Osmanlı arşiv tarihi ile mevcut teşkilat yapısının öğrenimi ve mekansal tanıtım. Soru: Kağıthanede bulunan Osmanlı Arşivi yeni hizmet kompleksi, araştırıcılar için yeterli kapasiteye sahip midir? Kaynak: Necati Aktaş, Yusuf Halaçoğlu, “Başbakanlık Osmanlı Arşivi”, TDV İslam Ansiklopedisi, 1992, Cilt: 5, ss. 122-126; Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, Ankara 2010.
2 Arşiv Muhafaza ve Bakım Şubesi işlevleri, arşiv materyali depolama koşulları ile uygulaması. Soru: Osmanlı Arşivi Başkanlığı, arşiv materyallerninin muhafazasında ve bakımında uluslararası standarda dikkat etmekte midir? Kaynak: İbrahim Baş, “Osmanlı’dan Günümüze Türkiye’de Arşivlerin Oluşumu Ve Türk Arşivlerinde Araştırma Hizmetleri”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, Sayı: 64, 2019, ss. 39-68.
3 Arşiv Tasnif Şubesi, belgelerin kaba tasnif aşamaları ve kronoloji belirleme uygulaması. Soru: Osmanlı arşivi belgelerinin tasnifi yapılırken hangi sıralamaya ve belge türlerine öncelik verilmektedir? Kaynak: Fatih Rukancı, Hakan Anameriç, Alparslan Başar, Arşiv ve Arşivcilik, Kurum, strateji ve Uygulamalar, İstanbul 2021.
4 Arşiv Tasnif Şubesi, belgelerin kodlarına ayrılması, numaralandırma işlemleri uygulaması. Soru: Osmanlı belgeleri kodlanırken ve sisiteme aktarılırken hangi uygulamalar kullanılmaktadır? Kaynak: Fahrettin Özdemirci, Mehmet Torunlar, Selvet Saraç, Üniversiteler İçin Belge Yönetimi ve Arşiv Sistemi/İşlemleri (BEYAS) El Kitabı, Ankara 2009.
5 Arşiv Tasnif Şubesinde belgelerin özetlerinin çıkarılması ve katalog hazırlanması uygulaması. Soru: Osmanlı arşivinde belge özetleri hangi yöntemle yapılmaktadır ve yapılan özetlerin kontroller nasıl sağlanmaktadır? Kaynak: Seyfi Yıldırım, Tasnif İşlemleri Rehberi, Ankara 2006.
6 Arşiv Restorasyon ve Konservasyon Şubesinde belge koruma uygulaması. Soru: Hasar görmüş Osmanlı arşiv belgeleri için hangi aşamalardan geçirilerek onarılmaktadır ve bu onarımlarda kimyasal maddeler kullanılmakta mıdır? Kaynak: Necati Aktaş, Yusuf Halaçoğlu, “Başbakanlık Osmanlı Arşivi”, TDV İslam Ansiklopedisi, 1992, cilt 5, s. 122-126; İbrahim BAŞ, “Türk Arşivlerinde Tasnif ve Tasnif Sistemleri”, KAREFAD, Cilt: 7, Sayı: 1, 2019, ss. 49-77.
7 Ara Sınav/ Mikrofilm Şubesinde belgelerin dijital çekimi, muhafazası ve arşiv teknolojileri uygulaması. Soru: Arşiv belgelerinin dijital çekimleri için hangi teknik imkanlar oluşturulmuştur? Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, Ankara 2010.
8 Tanzimat öncesi Osmanlı belgelerinin tanıtımı ve belge örnekleri üzerinde uygulamalar. Soru: Osmanlı arşivinde Tanzimat dönemi belgeleri, klasik dönemden hangi farklar taşımaktadır? Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, Ankara 2010; Muhammet Ahmet Tokdemir, “Osmanlı Arşivi’nde Tarih Öğretim İmkânları ve Yapılan Yayınların Tarih Öğretimi Bağlamında Değerlendirilmesi”, XVIII. Türk Tarih Kongresi, Cilt: VII, s. 451-468.
9 Tanzimat sonrası Osmanlı belgelerin tanıtımı ve belge örnekleri üzerinde uygulamalar. Soru: Tanzimat sonrası belge grubundan olan "İrade-i Seniyyeler" hangi içerikte konuları ihtiva etmektedir? Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, Ankara 2010.
10 Osmanlı dönemi defter tasniflerinin tanıtımı ve içeriklerinin uygulamalı öğrenimi. Soru: Osmanlı arşivindeki klasik ve modern dönemlere ait defter tasniflerinde hangi farklar bulunmaktadır? Kaynak: Muhammet Ahmet Tokdemir, “Osmanlı Arşivi’nde Tarih Öğretim İmkânları ve Yapılan Yayınların Tarih Öğretimi Bağlamında Değerlendirilmesi”, XVIII. Türk Tarih Kongresi, Cilt: VII, ss. 451-468.
11 Cumhuriyet dönemi tasnif ve belgelerinin tanıtımı ile içeriklerinin uygulamalı öğrenimi. Soru: Osmanlı arşivinde Cumhuriyet dönemi belgelerine nasıl erişim sağlanmaktadır? Kaynak: İbrahim Baş, “Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nde Arşiv İdaresi, Arşivcilik Ve İlk Tasnif Çalışmaları”, Arşiv Dünyası, Cilt: 6, Say:ı 2, 2019, ss. 148 – 164; İbrahim BAŞ, “Türk Arşivlerinde Tasnif ve Tasnif Sistemleri”, KAREFAD, Cilt: 7, Sayı: 1, 2019, ss. 49-77.
12 Arşiv Bilgi İşlem Dairesi muamelelerinin uygulamalı öğrenimi. Soru: Osmanlı arşivi bilgi işlem bölümü hangi konulara öncelik vermektedir? Kaynak: Necati Aktaş, Yusuf Halaçoğlu, “Başbakanlık Osmanlı Arşivi”, TDV İslam Ansiklopedisi,Cilt: 5, 1992, ss. 122-126; Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, Ankara 2010.
13 Arşiv araştırma salonu hizmetleri işlemlerinin uygulamalı öğrenimi ve arşiv yayın ve sergi hazırlama birimleri faaliyetlerini uygulamaları öğrenimi. Soru: Osmanlı arşivi çalışma salonunun fiziki imkanları araştırmacılar için yeterli midir ve belgelere ulaşmada zoruk yaşanmakta mıdır? Kaynak: Başbakanlık Osmanlı Arşivi Rehberi, Ankara 2010; Muhammet Ahmet Tokdemir, “Osmanlı Arşivi’nde Tarih Öğretim İmkânları ve Yapılan Yayınların Tarih Öğretimi Bağlamında Değerlendirilmesi”, XVIII. Türk Tarih Kongresi, Cilt: VII, s. 451-468.
14 Genel değerlendirme

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024