1 |
Biokimyanın konusu; Biokimyanın eczacılık mesleği bakımından önemi; Organizmanın asid-baz dengesi; Su ve inorganik maddeler. |
2 |
Enzimler; Enzimlerin yapısı; Enzim kinetiği; Enzim inhibitörleri ve aktivatörleri; Enzimlere etki eden faktörler; Enzimlerin eczalıktaki önemi. Enzimlerin sınıflandırılması. |
3 |
İnsan organizmasında meydana gelen metabolizma reaksiyonları; Ksenobiyotiklerin metabolizması. |
4 |
Karbohidratlar; Karbohidratların yapısı (Monosakkaridler, Oligosakkaridler, Polisakkaridler) |
5 |
Karbohidrat metabolizması (Karbohidratların sindirimi ve emilmesi, Glikoliz, Glikoneojenez, Sitrik asid siklusu, Pentoz Fosfat Yolu, Glikojenez, Glikojenoliz) |
6 |
Lipitler; Lipitlerin yapısı (Yağ asitleri, Triaçilgliseroller, Fosfolipitler, Glikolipitler, İzopren türevi lipitler) |
7 |
Lipit metabolizması (Lipitlerin sindirimi ve emilmesi, Lipoproteinler, Yağ asitleri, ve Kolesterol metabolizması, Triaçilgliserol sentezi) |
8 |
Proteinler; Proteinlerin yapısı (Amino asitlerin sınıflandırılması, Amino asitlerin özellikleri, Proteinlerin üç boyutlu yapıları, Proteinlerin sınıflandırılması) |
9 |
Protein metabolizması; Proteinlerin sindirimi ve emilmesi; Amino asitlerin ortak metabolik yolları; Amino asitlerin özgün metabolizma reaksiyonları. |
10 |
Porfirinler ve bileşikleri; Hemoglobin yapısı; Hem sentezi ve yıkımı; Porfiriler. |
11 |
Nükleoproteinler ve nükleik asitler; Nükleik asitlerin yapısı; Nükleotitlerin sentezi ve yıkımı. |
12 |
Hormonlar; Hormonların sınıflandırılması; Hormonların genel etki mekanizmaları; Hipotalamus hormonları; Hipofiz hormonlar; Kalsiyum metabolizmasını düzenleyen hormonlar. |
13 |
Pankreas hormonları; Gastrointestinal sistem hormonları; Böbreküstü medulla hormonları; Tiroid hormonları; Steroid hormonlar (Böbreküstü korteks hormonları, cinsiyet hormonları ); Epifiz bezi hormonu; Yerel etkili hormonlar. |
14 |
Vitaminler; Yağda çözünen vitaminler; Suda çözünen vitaminler. |