ÖZEL MİKROBİYOLOJİK YÖNTEMLER

İzlence Konu Başlık

Hafta Teori Konu Başlıkları
1 Sterilizasyon
2 Besiyerleri
3 Boyama yöntemleri
4 Muayene materyallerinin bakteriyolojik ve mikolojik yönden incelenmesi
5 Gıda mikrobiyolojisi
6 Ara sınav
7 Ara sınav
8 Su mikrobiyolojisi
9 Mikroorganizmaların biyokimyasal aktiviteleri
10 Antimikrobiyal maddelere duyarlılık
11 Floresan in situ hibridizasyon (FISH) tekniği
12 İn vitro biyofilmin kantitatif değerlendirilmesi
13 Bakteri üremesine bazı çevre koşullarının etkisi
14 Bakteri- bakteri etkileşimi
Hafta Uygulama Konu Başlıkları
1 Sterilizasyon yöntemlerinin anlatılması, bidon, lam temizliği, çeşitli dezenfektan ve antiseptik maddelerin hazırlanması, sterilizasyon öncesi cam eşyaların hazırlanması
2 Uygulamalar sırasında kullanılacak olan katı, sıvı, yarı katı besiyerlerinin tartımı, pH ayarları, sterilazyonu, tüp ve petrilere paylaştırılması
3 Katı ve sıvı kültürden preperat hazırlanması, basit, Gram, EZN, negatif, giemza, endospor boyalarının yapılması ve preparatların mikroskopta incelenmesi
4 Mikroorganizmaların çeşitli muayene materyallerinden izole edilmesi,saf kültürlerinin alınması, çeşitli yöntemlerle mantarların incelenmesi.
5 Çeşitli gıdalardan patojen ve saprofit mikroorganizmaların izole edilmesi, saf kültürlerinin alınması
6 Ara sınav
7 Ara sınav
8 Su örneklerinden kirlilik indikatörü milkroorganizmaların membran filtrasyon ve çoklu tüp fermentasyon yöntemi kullanılarak izole edilmesi, saf kültürlerinin alınması.
9 Saf kültürleri elde edilen mikroorganizmalarının isimlendirilmesi için biyokimyasal testlerin yapılması
10 Çeşitli kaynaklardan izole edilen bakterilerin çeşitli antimikrobiyal maddelere (antibiyotik, biyosit, ağır metal, bitki ekstreleri) duyarlıklarının incelenmesi.
11 Farklı örneklerde bakteriyolojik tanıda FISH tekniğinin uygulanması.
12 İn vitro koşullarda oluşturulmuş biyofilmin kantitatif olarak değerlendirilmesi
13 pH, sıcaklık, osmotik basınç, çeşitli organik ve inorganik maddelerin mikroorganizmaların üremesi üzerine etkilerinin incelenmesi.
14 Bakteri- bakteri etkileşiminin agar diffüzyon yöntemine göre incelenmesi

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024