NÖROPSİKOLOJİK TESTLER

İzlence Formu

Ders Adı NÖROPSİKOLOJİK TESTLER Kod PSKL3146
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi SİMGE ŞİŞMAN BAL
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilerin; nöropsikolojik değerlendirmenin temel ilkeleri ve sıklıkla kullanılan temel nöropsikolojik testler hakkında teorik ve uygulamaya dönük bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.

İçerik

Bu ders kapsamında, kısa bir nöropsikoloji tarihçesinin ardından nöropsikolojik değerlendirmenin kullanım amaçları ve uygulama alanları, nöropsikolojik değerlendirmede temel ilkeler ve dikkat edilmesi gereken temel noktalar, nöropsikolojik değerlendirmede gözden geçirilen temel bilişsel işlevlerimiz ve nörokognitif şebekeler ele alınacak, sonrasında ise en sık kullanılan nöropsikolojik testler teorik ve uygulamalı olarak işlenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Dersin teorik ve uygulamalı anlatımı Öğrenci test eğitimleri ve uygulamaları Öğrenci sunumları

Kaynaklar

Ders notları, kitap ve kitap bölümleri, ilgili makaleler ve ile eğitici videolar Önerilen bazı kaynak kitaplar: Karakaş, S. (Ed.) (2008). Kognitif Nörobilimler, 1. Basım, MN Medikal ve Nobel Tıp Kitap Sarayı, Ankara. Karakaş, S., İrkeç, C., Yüksel, N. (Ed.). (2003). Beyin ve Nöropsikoloji: Temel ve Klinik Bilimler. Ankara: Çizgi Tıp Yayınevi. Karakaş, S., Doğutepe Dinçer, E. (2011). BİLNOT Bataryası El Kitabı: Nöropsikolojik Testlerin Çocuklar için Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları: BİLNOT- Çocuk. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri. Karakaş, S., Erdoğan Bakar, E., Doğutepe Dinçer, E. (2013). BİLNOT Bataryası El Kitabı: Nöropsikolojik Testlerin Yetişkinler için Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları: BİLNOT- Yetişkin. Konya: Eğitim Yayınevi. Kumral, E. (Ed.) (2018). Klinik Nöropsikoloji ve Nöropsikolojik Hastalıklar, 2. Baskı, Güneş Tıp Kitabevleri, Ankara. Lezak, M. D., Howieson, D. B., Bigler, E. D. & Tranel, D. (2012). Neuropsychological Assessment, 5th Edition, Oxford University Press. Mesulam, M. M. (2004). Davranışsal ve Kognitif Nörolojinin İlkeleri (Principles of Behavioral and Cognitive Neurology), Çev. Ed. İ. Hakan Gürvit, 2. Basım, Yelkovan Yayıncılık, İstanbul. Tanrıdağ, O. (2013). Temel Beyin Bilgisine ve Nöro-Davranışsal Sendromlara Giriş, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul. Tanrıdağ, O. (2015). Davranış Nörolojisi: Beyin-Davranış İlişkilerinin Organizasyon Prensipleri, Sendromları ve Hastalıkları, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024