YAPI İÇİ KONSTRÜKSİYON VE MALZEME II

İzlence Formu

Ders Adı YAPI İÇİ KONSTRÜKSİYON VE MALZEME II Kod ICMB2004
Kredi 3 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ENES YAŞA
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Ders, yapı elemanlarına ilişkin genel ve detay bilgileri, iç mekânlarda bu elemanların seçim ve kullanılışları, bunlara ilişkin uygulamayı sınırlayan ve belirleyen malzemelerin özellikleri, türleri ve uygulama koşulları konusunda verilen bilgilerin tasarım sürecindeki belirleyiciliği üzerine ince yapı kavramı ve ince yapı gereçleri hakkında bilgilendirmeyi amaçlar. Mevcut yapıların ölçüm teknikleri hakkında özet bilgi. Yapı strüktürü, malzemeleri ve elemanları + konstrüksiyonları + kaplama geçişleri ve bitirmeler, temeller, duvarlar, döşemeler, ayırıcı elemanlar, yatay ve düşey boşluklar, merdiven, rampa ve asansörler, çatı, saçak, vb. üzerine bilgilenme, tüm bu bilgiler bağlamında malzeme ve konstrüksiyon kararları. 1/20, 1/10, 1/5, 1/2, 1/1 ölçeklerine uygun olarak sistem ve nokta detaylarının elde edilmesi.

İçerik

Malzemelerin karakteristik özelliklerine göre farklı davranışları ile belirlenen yapı, yapım ilkelerinin tasarım ölçekleri bütünlüğü içinde kavratılması.Bina fonksiyonuna uygun yapım sistemleri seçebilme, bina alt sistemleri geliştirebilme, yasal ve teknik gerekliliklerle tasarımın uygulanabilirliğini sağlayabilme, uygun yapı malzeme seçimi, yapı elemanlarının uygulamaya yönelik detay projelerini hazırlama becerilerini kazandırma, Yerine/gereksinmelere uygun yapı malzemesi seçim becerisinin kazanılması.Tasarımda dikkate alınacak bazı yönetmelikler, standartlar ve esaslar hakkında bilgi sahibi olma ve bu bilgileri tasarımlarında uygulayabilme.

Öğretim Yöntemleri

Teorik anlatım, Görsel Destekli Sunumlar, Örnek proje analizleri ve uygulama örnekleri sunumu, stüdyo uygulamaları kritik ve değerlendirmeler

Kaynaklar

Ders Kitabı: • Ching, Francis D.K.(2006) Çizimlerle Bina Yapım Rehberi, YEM Yayınları, İstanbul • Malzeme, Strüktür ve Detay Çözümü içerikli süreli yayınlar(Detail, Bauwelt, Techniques at Architecture, The Plan, vb.) Yardımcı Ders Kitapları • Ching, F.D.K. (2003) Mimarlık ve Sanatta Yaratıcı Bir Süreç, YEM Yayınları, İstanbul • Şahinler, O. ve Kızıl, F. (2002) Mimarlıkta Teknik Resim, YEM Yayınları, İstanbul • Sarı, A. (1993) Düşey Sirkülâsyon Araçları: Merdivenler, İstanbul: YEM Yayınları • Ching, Francis, D.K., Building Construction Illustrated,John Wiley & Sons Inc. New York, USA., 2001. • Daniels, Klaus., 2003. Advanced Building Systems, A Technical Guide for Architects and Engineers., Birkhauser, Basel, Switzerland, Germany, 2003. • Ching, Francis, D.K., İç Mekân Tasarımı – Resimli, Yapı-Endüstri Merkezi A.Ş. İstanbul, 2004. • Bovill, Carl., Architectural Design: Integration of Structural And Environmental Systems., Van Nostrand Reinhold, New York, USA., 1991. • Neufert, Ernst., Neufert: Yapı Tasarım Bilgisi., Verlag Ullstein GmbH., Frankfurt/Berlin, Germany, 1983. • Ramsey, Charles,G., Sleeper, Harold, R., The American Institute of Architects: Architectural Graphic Standards,USA., 1981. • Allen, Edward., How Buildings Work: The Natural Order of Architecture., Oxford University Press, New York, USA.,1980. • Olin, Harold, B., Schmidt, John, L., Lewis, Walter, H.,Construction: Principles, Materials and Methods., Van Nostrand Reinhold, New York, USA., 1995.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024