İÇ MİMARLIK TARİHİ I

İzlence Formu

Ders Adı İÇ MİMARLIK TARİHİ I Kod ICMB1006
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUSTAFA KAAN SAĞ
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

İlkçağ Anadolu Uygarlıkları, Mezopotamya ve Mısır, Yunan ve Roma, Bizans dönemi mimari kültür çevresi ve eserlerini tanıtmak. Prehistorik dönemden başlayarak Bizans Döneminin sonuna kadar ki temel sanat ve mimarlık tarihi bilgilerini kronolojik yöntemle iç mekan üzerinden aktarmak.

İçerik

Tarih öncesi çağdan itibaren iç mimarlık tarihinin ilk aşamaları, Anadolu'daki (Hititler, Urartular...), Mezopotamya'daki ve Mısır'daki ilk medeniyetler, Antik Yunan, Roma ve Bizans'ta Mimari Üsluplar: Etkileşimler ve ilişkiler, dini ve sivil mimarinin toplum ve çevreyle olan ilişkisi, resim, heykel ve el sanatlarının mimariyle ilişkisi, konstrüksiyon ve plan tipleri, mimarlık teorileri, mimarlar ve yapı tipleri

Öğretim Yöntemleri

Teorik

Kaynaklar

Vitruvius, Mimarlık Üzerine, çev.Çiğdem Dürüşken, Alfa Yayınları, 2017; : B. Ünsal, Mimari Tarihi 1, İstanbul, 1973; E. Akurgal, Anadolu Uygarlıkları, NET Turistik Yayınları,1987; Krautheimer, R., 1981, Early Christian and Byzantine Architecture, Penguin Books; Robertson, D. S., 1974, Greek and Roman Architecture; Dinsmoor, W. B., 1950, The Architecture of Ancient Greece, B. T. Batsford. Martin, R., 1988, Greek Architecture, Faber and Faber; Perkins, J. W., 1977, Roman Architecture, Harry N. Abrams Publishers; White, K. D., 1984, Roman Architecture; R. A.Tomlinson, Roma Mimarlığı, Homer Kitabevi, İstanbul, 2003; R. A.Tomlinson, Yunan Mimarlığı, Homer Kitabevi, İstanbul; A. Turani, Dünya Sanat Tarihi, Remzi Kitabevi, 1997, İstanbul, E. Özkan, Bizans Sanatına Giriş, Anka Yayınları, 1999; B.Mutlu, Mimarlık Tarihi Ders Notları 1, YEM Yayınları, 2007, İstanbul; R. Naumann, Eski Anadolu Mimarlığı, TTK, 1975.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024