YAPI MALZEMESİ

İzlence Formu

Ders Adı YAPI MALZEMESİ Kod ICMB1012
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. BEGÜM SERTYEŞİLIŞIK
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

Yapı-Malzeme-Tasarım ilişkilerinde yapı malzemelerinin temel özellikleri; sınıflandırmaları, dayanma güçleri, çevreye ve doğal etkenlere göre aldıkları şekiller ve özellikler, malzeme seçimini etkileyen faktörler konusunda bilgi ve deneyimleri geliştirmektir. Bu kapsamda Yapı Tasarımında Malzeme ve Detay ilişkisi; Yapı Malzemelerinin Türleri, Yapı tasarımında malzeme seçimini etkileyen etmenler, Yapı malzemelerinde Fiziksel Sorunlar, Yapılarda yalıtım özellikleri ve bağlantı malzemeleri, Taşıyıcı yapı elemanlarına göre yapı malzemeleri, Taşıyıcı olmayan yapı elemanları ve Kaplama malzemeleri; kerpiç, taş, tuğla, ahşap, beton, çelik, plastik, metal, cam ve tekstil yapı malzemelerinin kullanımına ilişkin uygulama örnekleri verilmektedir.

İçerik

Ders kapsamında öğrencilere yapı-malzeme–tasarım ilişkileri ayrıntılı olarak anlatılacaktır.Yapı malzemelerinin temel özellikleri. bağlayıcı malzemeler, agregalar, beton, yapı taşları, seramik, cam, ahşap, plastik, metal, alçı, çimento, bitüm, kerpiç, boyalar ve koruyucular ele alınacaktır. Fonksiyonel yapı malzemeleri, ısı tutucu, ses tutucu-yutucu malzemeler. Su-buhar yalıtım malzemeleri, yapı kabuğu ile iç-dış cephe kaplama malzemeleri, döşeme ve altlık malzemeleri, tavan kaplamaları, çatı örtü malzemeleri ayrıca anlatılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Teorik anlatım, Görsel Destekli Sunumlar, Stüdyo içi uygulamalar, Ödevler ve Projeler

Kaynaklar

* Rosen, H.J., Heineman, T., (2000). Architectural Materials for Construction’McGraw-Hill, New York. * Toydemir, N.,Gürdal,E.,Tanacan,L.,(200). Yapı ElemanıTasarımında Malzeme, Litaratür Yayınevi,İstanbul. * Arıoğlu,E., Arıoğlu,N., Yılmaz, A.O.(2006). Beton Agregaları, Evrim Yayınevi, İstanbul. * Kocataşkın,F. (2000).Yapı Malzemesi Bilimi- Özellikler ve Deneyler ,Birsen Yayınevi, İstanbul. * Toydemir,N.,(1991) Seramik Yapı Malzemeleri, İTÜ Mim. Fakültesi, İstanbul. * Toydemir,N.,(1990) Cam Yapı Malzemeleri, Sakarya Gazetecilikve Matbaa.A.Ş, Eskişehir. * Akman,S. (1987), Yapı Malzemeleri, İTÜ İnşaat Fakültesi Matbaası, İstanbul. * Kocataşkın, F. (1973). Yapı Malzemesi Dersleri, İstanbul Teknik Üniversite Matbaası, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024