İKTİSADİ BÜYÜME

İzlence Formu

Ders Adı İKTİSADİ BÜYÜME Kod İKTB4003
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders öncelikle iktisadi büyüme olgusunun tanımını yapmayı hedefliyor. İktisadi büyümeye yönelik teorik yaklaşımları ve modellemeleri ele alırken ülkelerin birbirilerini yakalayamama sorununa yanıt üretmeyi amaçlıyor. Ülkeler arasındaki gelir farklılıklarının nedenlerini açıklamaya çalışırken büyümenin kaynaklarının ne olduğu analiz ediliyor ve de iktisadi büyüme- bölüşüm ilişkisi irdeleniyor.

İçerik

Economic Growth, iktisadi büyüme teorisi içinde yer alan temel yaklaşımların ele alındığı bir derstir. Dersin ana eksenini Solow-Swan modeli olarak bilinen temel büyüme modeli oluşturmaktadır. Temel modelin çok ayrıntılı olarak işlenmesinin yanı sıra; Harrod-Domar modeli, teknolojik gelişme-bölüşüm ilişkisi, insan sermayesi ve teknolojik gelişmenin içselleştirildiği yeni büyüme modelleri ve büyüme- kamu politikası ilişkisi de ortaya konmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Canlı Ders ile Uzaktan Öğretim

Kaynaklar

İktisadi Büyümeye Giriş, Charles I.Jones, Literatür Yayınları,2001. Economic Growth, David Weil,3rd Edt., 2013,Routledge. İktisadi Büyüme ve Bölüşüm Teorileri, Erinç Yeldan,Efil Yayınevi,2010. İktisadi Büyüme Teorisine Giriş, Türkan Turan,Yalım Yay,2009.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024